Scania staakt verkoop
| 08:41 | Arjan Olsthoorn

Scania staakt per direct haar verkoop in de Benelux

Scania Benelux heeft tijdens een persbijeenkomst aangekondigd dat zij de verkopen van hun dieseltrucks voor circa 6 maanden opschort. Een nieuwe Scania bestellen is dus voorlopig niet mogelijk.

In 2021 is het bedrijf geconfronteerd met een enorme vraag naar nieuwe trucks. Door de tekorten aan onderdelen zoals bijvoorbeeld microchips is men er niet in geslaagd de wagens te bouwen. Zo draaide de fabriek in Zwolle het afgelopen jaar noodgedwongen op 70% van de maximale productiecapaciteit. Gevolg is dat men zich geconfronteerd ziet met een enorme berg orders die nog op een bureau of in een spreekwoordelijke lade liggen. De levertijden zijn daardoor inmiddels opgelopen tot circa 20 maanden.

Dit is een leveringstermijn die voor Scania en de klanten onwenselijk is. Het brengt daarnaast onvoorziene risico’s met zich mee. Men verwijst daarbij naar de sterk stijgende grondstofprijzen en de groeiende onzekerheid in de wereld door bijvoorbeeld de situatie in Oekraïne.

Scania SUPER

Scania is inmiddels ook druk bezig om het productieproces in de fabrieken aan te passen voor het nieuw aangekondigde SUPER platform. Het goede nieuws is dat men voor dit nieuwe platform minder problemen verwacht bij de levering van de benodigde microchips in dat type voertuig.

Opvallend is dat de verkopen van alle batterij elektrische en hybride trucks wel gewoon doorgaat. Het aantal trucks in dit segment is vooralsnog zeer beperkt en de benodigde onderdelen zijn van een ander soort. Aldus de zegsman.

Als klant kun je nog steeds met de Scaniaverkopers in gesprek over toekomstige orders maar het blijft bij oriënteren en intenties uitspreken. De uiteindelijke order plaatsen gaat dus voorlopig niet lukken.

Scania SUPER

12 Reacties
  1. Alleen in de Benelux dus in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Scandinavië gaat de verkoop gewoon door begrijp ik hieruit.
    En inderdaad er staan nu enige honderden Scania’s opgeslagen voor bestemming Rusland wat niet doorgaat.
    Verkoop die aan de Benelux.
    Verder denk ik dat jonge gebruikte Scania’s niet aan te slepen zijn

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie