Brandweer Havelte
| 08:20 | Arjan Olsthoorn

Scania P370 4×4 Crewcab tankautospuit voor Brandweer Havelte

Als eerste brandweerkorps in Nederland, beschikt de brandweer van Havelte sinds deze maand over een Scania 4×4 tankautospuit met een af fabriek geleverde CP31N Crewcab. De auto vervangt de 21 jaar oude Scania 4×4 Crewcab die nog van de 4-serie was.

De brandweerauto is zowel geschikt voor het bestrijden van calamiteiten en brand binnen de bebouwde kom als voor de inzet in natuurgebieden.

Primeur

Met de komst van de nieuwe Scania P370 met vierwielaandrijving en de af fabriek gemonteerde Crewcab heeft de brandweer van Havelte opnieuw een primeur. “Toen wij nu alweer 21 jaar geleden onze Scania 4-serie met Crewcab ontvingen, waren we daarmee ook de eerste in Nederland”, aldus Joël Bakker, lid van het brandweerkorps in Havelte en chauffeur op de auto.

Brandweer Havelte

“Dat wij willen beschikken over een vierwiel aangedreven voertuig, heeft alles te maken met de uitgestrekte natuurgebieden en de oefenterreinen van defensie die binnen de veiligheidsregio Drenthe vallen. “Die vallen in eerste instantie onder het inzetgebied waar wij moeten kunnen blussen. Maar wanneer nodig, doen we dat samen met de omliggende korpsen die ook over vierwiel aangedreven voertuigen beschikken. En dat gebeurt soms. Want de laatste grote heidebrand was nog niet zolang geleden in 2018 bij Wateren. Daar moesten we met meerdere korpsen en ondersteuning van defensie met onder meer een Chinook helikopter vol aan de bak om erger te voorkomen. Er moest toen zelfs een camping ontruimd worden.”

Crewcab

De ruime Crewcab van de nieuwe brandweerauto biedt straks plaats aan zes spuitgasten, inclusief de chauffeur. “Die chauffeur en de man naast hem hebben een gewone stoel, de overige vier brandweermannen kunnen plaatsnemen in speciaal gevormde zetels waarop ze met hun complete uitrusting, inclusief persluchtapparatuur op de rug veilig kunnen zitten. De cabine zelf is afgeleid van de P-serie met een hoog dak. “Onze vorige auto had geen hoog dak. En was ook iets kleiner. Het voordeel van deze nieuwe cabine is dat we nog meer ruimte hebben. Met die dikke zolen onder je laarzen en ook nog een helm op je hoofd kun je wel wat hoogte gebruiken.”

Lees ook: Nieuwe Volvo Crew Cab voor FM en FMX

De 370 pk sterke Scaniamotor brengt de aandrijfkracht via een Allisonversnellingsbak naar alle vier de wielen die zowel overlangs als dwars gesperd kunnen worden. “Wij vinden het grote voordeel van een automaat in ons werk, dat je altijd tractie hebt. Onze vorige truck had ook een Allisonbak en hebben in al die jaren nog nooit ergens vastgezeten. En dat wil wat zeggen want zeker op de terreinen van defensie hebben we vaak te maken met hele diepe sporen, rul zand, modder en soms steile hellingen.”

‘Optimaal op elkaar afgestemd’

Bakker is heel blij dat zijn korps van de Veiligheidsregio weer mocht kiezen voor een Scania met de af fabriek ontwikkelde Crewcab. “Op die manier zijn chassis en cabine optimaal op elkaar afgestemd qua flexibiliteit. Je wilt onder alle omstandigheden je wielen aan de grond kunnen houden. Een Scania zal niet snel een wiel optillen bij een snel en scherpgenomen bocht wat in ons werk natuurlijk nooit uit te sluiten valt. We staan toch al hoog op de poten en hebben ook nog een vrij hoog zwaartepunt.”

Door de hogere cabine blijven de ladderrekken nu onder de dakrand en is het hele voertuig toch niet hoger dan 3.70m. “Hij heeft wel een langere wielbasis en dat merk je bij het manoeuvreren. Ook het aantal stuuromwentelingen is groter en dat is even wennen”, weet Bakker inmiddels na de nodige testronden.

Rosenbauer opbouw

De Scania is in Oostenrijk opgebouwd door Rosenbauer in opdracht van Kenbri Fire Fighting uit Numansdorp. Het voertuig is state of the art. “We beschikken om te beginnen over een blustank van 3.200 liter. Daarachter zit een pomp die geschikt is voor zowel de inzet met lage als hoge druk en een vorm daar tussen in. “3.200 liter lijkt veel water”, legt Joël uit. “Maar als wij voor een snelle knockdown gaan, is dat in iets meer dan één minuut verbruikt. Daarom rukken wij vaak samen uit met een aparte watertankauto als buffer. Dan hebben we heel veel meer te vertellen. Want het leidingnet bij ons in de omgeving, is niet overal geschikt voor de hoeveelheden die wij kunnen wegspuiten.”

Nozzles

De nieuwe truck van Brandweer Havelte heeft als verdere bijzonderheid nozzles onder de XT-voorbumper in combinatie met een vanuit de cabine te bedienen waterkanon dat ook voorop zit. “Met die sproeiers kunnen wij de grond voor ons koelen net als de banden. Het kanon kan tot 70 meter ver spuiten zodat wij ook op afstand brandhaarden te lijf kunnen.”

De brandweerauto is al wel overhandigd aan het korps maar nog niet officieel in bedrijf. Dat gebeurt in maart. Tot die tijd blijft ook de huidige Scania 4-serie nog paraat.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie