elektrische voertuigen
| 10:12 | Arjan Olsthoorn

Scania certificeert werkplaatsen voor elektrische voertuigen

Scania is bezig om haar dealernetwerk in Benelux voor te bereiden op het onderhouden en repareren van geëlektrificeerde trucks en bussen om zo de klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.

Nico van Hauwermeiren, Director Services Benelux, legt uit: “Veiligheid voor de medewerkers is hierbij het primaire uitgangspunt. Werken aan de elektrische aandrijving en de batterijen is immers alleen toegestaan wanneer men daarvoor de juiste opleiding heeft gevolgd en het vereiste certificaat heeft ontvangen.”

Voor wat betreft xEV (alle typen Elektrische Voertuigen) werkt Scania met drie verschillende typen werkplaatsen:

  • EV-Basic: deze werkplaatsen mogen alleen de werkzaamheden uitvoeren aan de mechanische en 24V systemen, maar niet aan het High Voltage systeem
  • EV-Specialist: deze werkplaatsen mogen alles wat EV-Basic mag plus het werken aan het High Voltage systeem wanneer deze spanningsloos is verklaard
  • EV-Battery: deze werkplaatsen mogen alles wat een EV-Specialist mag plus het werken aan het High Voltage systeem onder spanning, indien er specifieke procedures van de constructeur beschikbaar zijn

50% elektrisch

Het leveringsprogramma van Scania omvat zowel batterij-elektrische voertuigen (BEV) als hybride (HEV) en plug-in hybride voertuigen (PHEV). Al deze voertuigen hebben een (deels) geëlektrificeerde aandrijflijn waarvoor speciale richtlijnen gelden voor de werkplaatsen. Scania verwacht dat tegen 2030 ca. 50% van de geleverde voertuigen geëlektrificeerd zullen zijn. Dit betekent dat in de komende jaren ook de ondersteuning door de serviceorganisatie sterk opgeschaald zal worden.

Lees ook: Mud kiest Scania 660S 8×4 voor het zware werk

Vandaag de dag heeft Scania in Benelux reeds 11 werkplaatsen die gecertificeerd zijn als EV-Specialist. Het betreft de volgende vestigingen in Nederland: Amsterdam, Veghel, Utrecht, Oosterhout, Groningen, Waddinxveen, Arnhem en de Central Delivery Workshop in Zwolle. In België gaat het over de vestigingen Neder-Over-Heembeek, Wijnegem en Drongen. Doelstelling is om tegen begin 2023 nog 7 andere werkplaatsen te certificeren tot EV-Specialist. Daarnaast zijn de volgende Scania werkplaatsen EV-Basic gecertificeerd: Torhout, Nijkerk, Tilburg en Eindhoven.

Opleidingen voor carrosseriebouwers

Tegen het eind van het jaar zal dat voor alle werkplaatsen in Benelux het geval zijn. Vanaf begin 2023 start vervolgens het proces voor de werkplaatsen die in aanmerking komen voor de hoogste certificatiegraad: EV-Battery.

Hiernaast organiseert Scania ook opleidingen voor carrosseriebouwers. “In Nederland en België werden in totaal 45 carrosseriebouwers verwelkomt voor een elektrificatietraining,” aldus Nico Van hauwermeiren. “Scania neemt veiligheid zeer serieus, het is belangrijk dat ook carrosseriebouwers veilig kunnen werken aan een elektrisch of hybride voertuig van Scania en daar is deze elektrificatietraining een eerste initiatief in. In het najaar wordt deze training weer verder uitgebreid.”

Scania BEV

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie