CNG- en LNG-trucks
| 09:11 | Arjan Olsthoorn

Scania breidt specificaties CNG- en LNG-trucks uit

Scania voegt verschillende nieuwe Bio-CNG en Bio-LNG tankopties aan haar aanbod toe die een aanzienlijke verbetering van de actieradius betekenen. Trucks die de nieuwe oplossingen tonen, worden midden mei onthuld op de Italiaanse beurs ‘Transpotec’.

“Scania is onophoudelijk bezig geweest met het aanbieden en informeren van klanten over de mogelijkheden van biogasoplossingen”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en Hoofd Scania Trucks. “Met deze toevoegingen vergroten we niet alleen het aanbod, maar ook de potentiële klantenkring, aangezien trucks op biomethaan essentieel zijn om te voldoen aan de vraag op korte en middellange termijn naar fossielvrije transporten.”

Hernieuwbare brandstoffen

De infrastructuur van tankstations voor vloeibaar biomethaan en andere soorten brandstoffen voor gasvoertuigen heeft definitief een kritische massa bereikt, en niet alleen in Europa. Door diverse tankoplossingen aan haar bestaande aanbod toe te voegen, toont Scania andermaal haar steun voor hernieuwbare brandstoffen als een belangrijk onderdeel van de transitie naar een duurzaam transportsysteem.

In heel Europa worden voertuigen op gas steeds populairder, maar markten als Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en Oost- en Centraal-Europa lopen voorop. Klanten hebben alle voordelen opgemerkt die zij kunnen halen uit de door gas aangedreven voertuigen van Scania, zoals lagere bedrijfskosten en verminderde CO2-emissies bij het gebruik van biomethaan (Bio-LNG of Bio-CNG).

Scania LNG

Tankcapaciteit vergroot

Vrachtwagens op gas vormen ook een belangrijke hoeksteen in Scania’s naleving van haar Science-Based Targets, de toezegging van het bedrijf om de CO2-emissies van haar producten tussen 2015 en 2025 in totaal met 20% te verlagen.

“Het vergroten van de potentiële tankcapaciteit voor verschillende toepassingen neemt weg wat vroeger een achilleshiel was in de ogen van sommige potentiële klanten,” zegt Dorski. “Ons uitgebreide aanbod, de grotere flexibiliteit van de chassisindeling en de vele nieuwe gastankstations voorspellen een mooie toekomst voor klanten die op gas rijden. En hun eventuele vragen over de actieradius kunnen nu eindelijk worden beantwoord.”

Scania’s nieuwste toevoegingen aan haar portfolio van gasoplossingen:

  • Bio-LNG tanks voor een actieradius tot 1.400 km
  • Bio-CNG tanks voor afstanden tot 750 km
  • Bio-CNG tanks van 80 liter die kunnen worden gecombineerd, waardoor één framekant vrijkomt
  • Bio-CNG tanks in een rek achter de cabine: biedt een grotere actieradius in combinatie met tanks op reguliere posities. Bereik tot 1.000 km op trekkers met wielbasis ≥ 3.900 mm
  • Bio-LNG tanks die extra, vrije ruimte vóór de tanks bieden, wat gunstig is voor carrosseriebouwers, en gespecialiseerde oplossingen mogelijk maakt.

Al deze nieuwe prestatiestappen zullen in de loop van 2022 worden ingevoerd.

Geleidelijke transformatie naar e-mobiliteit

“Scania gelooft dat de transformatie naar e-mobiliteit geleidelijk zal plaatsvinden gedurende dit decennium en het volgende,” zegt Dorski. “Maar verbrandingsmotoren die op biomethaan of andere fossielvrije brandstoffen rijden, zullen hun steentje bijdragen aan het terugdringen van geluid, emissies en CO2, terwijl ze tegelijkertijd een geweldige rendement en een uitstekende klantwaarde bieden.”

In maart jl. kondigde de Europese Commissie een besluit aan om haar doelstelling voor de productie van biomethaan van eigen bodem te verdubbelen, waarbij de doelstelling is vastgesteld op 35 miljard kubieke meter in 2030.

Scania

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie