Rumping gaat voor het eerst elektrisch
J.W.J. Rumping & Zonen B.V. heeft een Volvo FM Electric 6×2 kraanauto in gebruik genomen voor de distributie van bouwmaterialen. Het bedrijf rijdt met deze truck voor een bouwmaterialenhandel in Noord-Holland. De Volvo FM Electric is geleverd door Volvo Trucks-dealer LVS Trucks Beverwijk.
Met de Volvo FM Electric levert Rumping onder meer gips, plaatwerk, bakstenen, tegels en dakpannen af bij bouwprojecten in Noord-Holland. Het is de eerste elektrische truck voor het bedrijf. “Transport gaat veranderen”, zegt Jaap Rumping, samen met zijn broer Niels eigenaar van J.W.J. Rumping & Zonen B.V. “Binnensteden gaan op slot voor vervuilende voertuigen en de vraag naar emissieloos bouwen neemt toe. Samen met onze opdrachtgever Bouwcenter RAB en een ander transportbedrijf dat voor hen rijdt zijn we om tafel gaan zitten. We zijn alle drie familiebedrijven en vinden het belangrijk om verder te kijken dan de dag van vandaag. We willen niet afwachten wat er op ons afkomt, maar juist koploper zijn om transport duurzamer en efficiënter te maken. Met zijn drieën hebben we daar een visie op ontwikkeld en ervoor gekozen om met elektrische trucks te gaan beginnen.”
Zware autolaadkraan
De keuze viel al snel op Volvo. “We hebben meerdere Volvo kraanauto’s in onze vloot en die bevallen ons allemaal supergoed. Volvo heeft bovendien in het zware segment een van de eerste elektrische trucks waar je een zware autolaadkraan op kunt zetten. Vanwege de autolaadkraan is voor ons een 10-tons vooras een must en Volvo Trucks kan die leveren.”
De Volvo FM Electric is voorzien van een open laadbak en een 22 tonmeter Palfinger autolaadkraan die door Rijkhoff Autolaadkranen is opgebouwd. In tegenstelling tot de meeste andere kraanauto’s in de vloot van Rumping, is bij de elektrische truck de autolaadkraan achterop het voertuig opgebouwd. “Met deze truck rijden we van de ene naar de andere bouwplaats waarbij de chauffeur per adres steeds een of enkele pallets lost”, vertelt Jaap Rumping. “Dat betekent dat tijdens de rit de gewichtsverdeling verandert. Mijn vader Jaap deed de suggestie om de autolaadkraan achterop de truck te monteren in plaats van voorop. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling over de assen en daardoor is het voertuig voor de chauffeur beter uitgebalanceerd. Bijkomend voordeel van een kraan achterop is dat de chauffeur minder vaak over de cabine hoeft te lossen. Deze kraan is tot 17 meter uitschuifbaar, zodat we bouwmateriaal op elke gewenste plek kunnen neerzetten.”
Genoeg energie voor een werkdag
Bij de configuratie van de truck is ook uitgebreid stilgestaan bij de aandrijving van de autolaadkraan. “De energie die nodig is voor de aandrijving van de autolaadkraan, komt uit de accupacks van de trucks”, vertelt Jaap Rumping. “Dat is de reden dat we gekozen hebben voor het maximale aantal van 6 accupacks. Daarmee hebben we in principe energie om een volledige werkdag te kunnen rijden en werken met de kraan. Deze truck heeft als standplaats Alkmaar. Op het terrein van onze opdrachtgever kunnen we opladen. We zijn ook bezig om laadfaciliteiten te creëren bij onze vestiging in Beverwijk.”
‘Grootste verandering in de historie van ons bedrijf’
Aan de aanschaf van de Volvo FM Electric ging een uitgebreid traject vooraf. “De stap van diesel naar elektrisch is een van de grootste veranderingen in de historie van ons bedrijf. Het vereist een andere manier van plannen en ook het onderhoud zal anders zijn. Je moet in feite je bedrijfsprocessen opnieuw tegen het licht houden. Dan is het ontzettend prettig dat je samenwerkt met een partner als LVS die de juiste kennis heeft en je kan adviseren. Wanneer kun je overstappen naar elektrisch? Welke configuratie heb je nodig voor het werk dat je met de truck wilt doen? Hoe zorgen we ervoor dat de truck korter is dan 10 meter, zodat we er ook in het centrum van Amsterdam mee mogen komen? We hebben verschillende keren met elkaar om tafel gezeten om te overleggen, tekenen en rekenen. We zijn heel blij met de truck die we geleverd hebben gekregen. Voor het onderhoud hebben we een servicecontract afgesloten bij LVS.”
Over J.W.J. Rumping & Zonen B.V.
De aanschaf van een elektrische truck is voor Rumping ook een stap richting de toekomst. “Niels (32) en ik (34) zijn allebei nog jong, maar we zijn al wel bezig om het bedrijf toekomstbestendig te maken voor de generaties na ons. Dat doen we onder andere door onze CO2-footprint zo klein mogelijk te maken. Voor regionale distributie is nu ook elektrisch een optie en voor het langeafstandstransport maken we al gebruik van HVO als duurzame brandstof.”
Lees ook: Welvreugd levert accupakketten met Volvo FMX Electric
Rumping bestaat sinds 1928. “Niels en ik zijn de vierde generatie die het bedrijf leiden”, vertelt Jaap Rumping. “We zijn vooral actief in bouw- en industrie gerelateerd transport. We zijn gespecialiseerd in het bulktransport van poedervormige bouwstoffen met onderlossers. Daarnaast vervoeren we bouwmaterialen met (elektrische) kraanauto’s, trailers met meeneemheftruck, tautliners met coilgoot, open trailers en semi-diepladers.”