*

| 11:24 | Bert Mateboer

De Rooy gaat racen met aardgasmotor

Team De Rooy gaat meedoen aan de Afrika Eco Race met een Iveco rallytruck die is uitgerust met een 13-liter aardgasmotor. De basis van deze motor is dezelfde als van de motor die Iveco gebruikt in de onlangs gepresenteerde 460pk sterke Stralis NP460.

Iveco gebruikt races om nieuwe technologieën te testen. Het is volgens Iveco dus logisch gevolg dat Iveco en Team De Rooy een nieuwe rallytruck hebben ontwikkeld die rijdt op het duurzame alternatief Bio-LNG, vloeibaar aardgas. Team De Rooy is niet de enige in de truckrallysport die aardgas als brandstof gebruikt. Het Russische Kamaz heeft een truck gepresenteerd die in de Silk Way Rally deel neemt, met een aardgasmotor.

Afrikaans Bio-LNG

Het Nederlandse bedrijf Rolande uit Tilburg zal tijdens de Africa Eco Race de brandstof verzorgen. Op dit moment is er nog geen mogelijkheid om LNG te tanken in Afrika. Rolande heeft de bouw van 5 LNG-tankstations gepland in Marokko, Mauritanië en Senegal. Daar waar Gerard de Rooy niet in de buurt van een tankstation komt, zal Rolande met een mobiele tankunit de coureur van brandstof voorzien.
Afrika is een gas-continent pur sang. Doordat er geen gasnet aanwezig is, bestaan er veel lokale gas-hubs en vergistingsinstallaties. Deze hebben bewezen dat de methaanproductie (het bestanddeel waar CNG en LNG uit bestaan) uit kamelengras, uitwerpselen van dromedarissen en afvalstromen erg hoog is. De hoge temperaturen van het Afrikaanse continent helpen daar uiteraard in mee.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie