Praktijktest Scania R400 Euro5

12 december | 12:55

Praktijktest Scania R400 Euro5

Deze Scania R400 Highline kun je moeilijk missen als je hem tegenkomt. De felle kleur spat er vanaf en moet waarschijnlijk het ‘groene’ karakter van deze Euro 5 truck onderstrepen.

Over de kleurstelling van testwagens wordt vast en zeker heel wat af vergaderd. Zo’n voertuig moet opvallen, lekker te fotograferen zijn en de kleur moet ervoor zorgen dat het model goed uitkomt. Nou, bij Scania zijn ze er duidelijk in geslaagd om een kleur te verzinnen die goed opvalt tussen de aardbeien. De R400 Highline die we deze keer de Ardennen injagen, is overigens een bekende auto: we hadden hem immers ook al in de duizendpuntentest. Ditmaal gaan wij wat dieper in op de technische aspecten van deze R400. Op dit moment is het de best verkochte Scania trekker. Een goede zaak, want deze R400 is niet alleen groen van kleur, maar ook groen vanwege de zescilinder D1305 Euro 5-motor met EGR, dus zonder AdBlue. Scania loopt daarmee voor op de concurrentie.

Highline
De Highline cabine is inmiddels de meest verkochte uitvoering en dat is niet vreemd. Je hebt, zeker als je alleen op stap bent, voldoende leefruimte aan boord en sinds de kastenwand verbeterd is, kun je ook je spullen behoorlijk kwijt. De open vakken zijn vervangen door keurig afsluitbare exemplaren en dat ziet er een stuk beter uit. Zonodig passen er twee bedden in, maar als je daar vaak gebruik van maakt ben je beter uit met de Topline. Toch heeft de populariteit van de Highline niet alleen met de prijs te maken. Hij oogt namelijk wat harmonieuzer dan de Topline met zijn hoge ‘voorhoofd’ en daar zijn veel chauffeurs (waaronder eigenrijders) beslist gevoelig voor. Het oog wil ook wat! Verder is de stroomlijn iets beter en dat levert betere verbruikscijfers op. Zoals op het Truckstar Festival iedere keer weer blijkt, wordt van alle vrachtauto’s de Scania het meest gepimpt. Vanwege zijn model is ook de Highline daarbij zeer in trek. Het interieur is, zoals gezegd, echt Scania met een overzichtelijk en ergonomisch juist ingedeeld dashboard. Over het materiaalgebruik hebben we onze bedenkingen, maar dat schijnt niemand ervan te weerhouden om toch voor dit merk te kiezen. Scania heeft niet alleen zijn imago mee, sommige elementen van de cabine – zoals de stuurverstelling – zijn ook uniek.

400 pk
Met 400 pk zit deze Scania onderin in de gangbare groep voor het internationaal transport. De trend gaat al naar 450 pk, maar met vierhonderd paardenkrachten kun je meestal goed uit de voeten. Gerekend naar de internationaal geldende limiet van veertig ton kom je dan uit op een prachtige tien pk per ton en dat is een mooi gemiddelde. Onze R levert die 400 pk ook echt, zo blijkt op de vaste testhelling. Aan het einde van de zware klim bij Verviers bedraagt de snelheid 39 km en dat klopt heel aardig met het vermogen van 400 pk. Ons vaste ijkpunt geeft een goed beeld van de verhouding tussen vermogen en eindsnelheid. De geautomatiseerde Opticruise versnellingsbak is weer verbeterd en reageert sneller, maar het blijft wennen aan het koppelingspedaal. Wie er niet dagelijks mee werkt, vergeet het ding geheid een paar keer. Waarom is de Opticruise geen volledige automaat? Het lijkt bijna of ze bij Scania dat technische sluitstuk niet onder de knie krijgen of vasthouden aan een verouderd concept. Het staat in tegenstelling tot de uiterst geavanceerde EGR Euro 5 krachtbron. Rijden met de Highline is een waar genoegen. De bak anticipeert vlot en is heuvel af eenvoudig te corrigeren. De wegligging van de R400 is uitmuntend, ook als er forse sporen in de weg zitten. Alleen als we een stukje zonder trailer rijden gedraagt de trekker zich wat onrustig. De vering doet dan wat stug aan en iedere oneffenheid in het wegdek wordt onverbiddelijk doorgegeven. De vierbalgs luchtgeveerde achteras ten spijt.

EGR
Scania haalt als enige de Euro 5-norm zonder gebruik te maken van AdBlue. Met behulp van het EGR-systeem worden gekoelde uitlaatgassen voor een deel opnieuw door de verbrandingskamers gejaagd. Hierdoor worden de roetdeeltjes en NOx goeddeels verbrand. Vooral de koeling is bij dit systeem van groot belang. Scania koelt de uitlaatgassen in twee stappen en dat lijkt het ei van Columbus. Daarnaast is er een turbo met variabele geometrie, die al bij zeer lage toerentallen voor veel druk op de inlaatlucht zorgt en dat resulteert weer in veel trekkracht onderin. Verder werkt de Xpi motor met inspuitdrukken tot wel 2.400 bar. De inspuitleidingen zijn dan ook een behoorlijk slagje dikker dan gebruikelijk. Bovendien krijgen monteurs een speciale training voor het werk aan deze motoren, want sleutelen aan een systeem waar 2.400 bar op staat, is levensgevaarlijk. De zescilinder loopt mooi en is erg stil. Waar vroeger de zware achtpitters in staat waren om zoveel vermogen te leveren, kunnen de zescilinders dat nu ook. Wie op het geluid van een zware achtcilinder valt, moet weten dat deze zespitter ook een heel mooie brom heeft. En als je er stiekem een open pijp op monteert, valt er nog genoeg te genieten.

Praktijktest Scania R400 Euro5

Rijden
Tijdens het rijden voel je het meteen: een Scania blijft altijd een Scania en dan vooral door de zitpositie achter het stuur. De nog steeds unieke stuurverstelling en de ver naar achteren geplaatste stoel zorgen voor het echte Scania-gevoel. Wie ooit met dit merk gereden heeft, voelt zich ook in de nieuwe R serie meteen thuis achter het gewelfde dashboard. De vering, vroeger een punt van kritiek, is bij de huidige generatie van hoog niveau en het weggedrag is ronduit voorbeeldig. Erg fijn zijn ook de spiegels. Die bieden een goed beeld naar achteren maar blokkeren het directe zicht niet. Heel apart is het geluid van de Xpi motor: bescheiden van niveau en heel anders dan we gewend zijn van dit merk. Door het lage geluidsniveau vallen andere geluiden, zoals windgeruis rond de cabine, wel meer op. Toch zijn de testchauffeurs het er allemaal over eens: deze R400 is opvallend stil. Nieuw zijn ook de deelbare zonnekleppen. Onze testauto is voorzien van bergruimte bij hoofd- en voeteneinde en dat is een zinvolle optie. Ook is er een uitschuifbaar plateau in het dashboard op de bijrijderplek. Noodzakelijk als je in België even rust maakt, want als je daar achter het stuur je administratie doet, ziet de politie dat als werken en ben je strafbaar. Onze R400 beschikt verder over Lane Guard en Adaptive Cruise Control. Van de eerste optie kregen de meeste testchauffeurs de kriebels, maar de tweede voorziening scoorde na enige gewenning hoog.

Pluspunten:
1. Bijzonder laag geluidsniveau
2. Stuurverstelling
3. Euro 5 met EGR

Minpunten:
1. Koppelingspedaal”
2. Afwerking interieur
3. Onderbed

Recente reacties

Geen reacties om te tonen.
Evenementen agenda
07 december | 12:00
Mega Trucks Festival 2024
26 juli | 12:00
Profile Truckstar Festival 2025
17 mei | 12:00
Putte Lights on 2025
31 mei | 12:00
Truckshow Zonder Naam 2025
30 mei | 12:00
Truckshow Nederhemert 2025
16 maart | 12:00
29e DAF verzamelbeurs
Zie volledige agenda