CBS: Polen nemen transport over
| 11:16 | Rik Werner

Poolse chauffeurs vrezen diefstal, overvallen en aanslagen

Bijna een derde van de Poolse vrachtwagenchauffeurs voelt zich onveilig tijdens het werk. Even zo veel Poolse chauffeurs hebben standaard een ‘wapen’ aan boord ter zelfverdediging.

Dat is de opmerkelijke uitkomst van een onderzoek onder Poolse vrachtwagenchauffeurs. Poolse politie en justitie staan oogluikend toe dat chauffeurs ter zelfverdediging attributen in de cabine hebben, zoals pepperspray, honkbalknuppel of tazer, een apparaat dat tijdelijke verlamming bij de belager veroorzaakt. Daar wordt dus op vrij grote schaal gebruik van gemaakt.

Systemen

Poolse chauffeurs vrezen vooral ladingsdiefstal, overvallen en terroristische aanslagen, zo komt uit het onderzoek naar voren. Verder blijkt dat chauffeurs graag over navigatiesystemen zouden beschikken die waarschuwen voor gevaarlijke routes en tegelijkertijd alternatieve veilige wegen aangeven. Tweederde van de ondervraagde Poolse chauffeurs beschikt reeds over een systeem, dat de thuisbasis waarschuwt zodra het contact tussen chauffeur en transportonderneming is verbroken. Het gevoel van onveiligheid bij Poolse chauffeurs komt niet helemaal uit de lucht vallen: het aantal ladingdiefstallen stijgt er nog jaarlijks.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie