Pendelen op LNG met rijst
| 11:38 | Boudewijn Bos

Pendelen op LNG met rijst

Om een lage CO2-uitstoot te hebben zet transportbedrijf Hovetra uit Rhoon een stap in de schone richting.

Met een nieuwe Scania G340 met LNG installatie zet Hovetra deze eerste stap. Met de trekker is Hovetra gebonden aan het binnenland, en zet men de truck in tussen Rhoon en Papendrecht. Hovetra vervoert op dit traject ruwe rijst die vanuit eigen opslag in de Rotterdamse haven naar Van Sillevoldt Rijst (VSR) in Papendrecht wordt gereden.

Een stukje van zo’n vijftig kilometer, maar bij dagelijks gebruik in een werkweek tik je zomaar de 150.000 kilometer per jaar aan. Hovetra geeft aan dat dit gelijk staat aan 75 miljoen kilo rijdt per jaar.

Op het traject wordt rijst vervoerd in een 20-voets container. Het lossen wordt gedaan met behulp van een kiptrailer. Deze wordt hydraulisch aangestuurd.

De Scania in Hovetra kleuren

De auto heeft 340 pk en een handgeschakelde bak. Omdat er niet in geslapen hoeft te worden, vindt directeur Arie van der Hoeven een G-cabine voldoende. Wel heeft van der Hoeven een Highline gekozen omdat, naar eige nzeggen, het oog ook wat wil. Er is ook aan de chauffeurs gedacht. Een premium multimedia geluidsinstallatie is ingebouwd.

De truck valt wel op tussen alle andere trucks van Hovetra. Van der Hoeven liet een speciaal groen logo op de verder overwegend blauwe cabine aanbrengen en liet ook de spiegelkappen groen spuiten.

LNG-training met Code 95-punten

De auto heeft twee vaste chauffeurs die elkaar afwisselen. Zij hebben vanuit Scania een LNG-training gekregen. De LNG-training bestond uit een theorie- en uitgebreid praktijkgedeelte. Naast de werking van het brandstofsysteem is geleerd hoe te handelen bij eventuele calamiteiten.

Deze training is daarmee uniek voor chauffeurs en telt direct mee voor de Code 95.

LNG – Liquefied Natural Gas

LNG is een mengsel van voornamelijk methaan met mogelijke restgassen van stikstof, propaan en ethaan. Methaan is bij normale druk vloeibaar bij temperaturen van ca. -162 °C.

Het LNG wordt geproduceerd, door aardgas in verschillende stappen te koelen. Onderwijl kunnen verschillende bestandsdelen van aardgas die een van methaan afwijkende condensatietemperatuur hebben worden afgescheiden.

In het buitenland is LNG schaars te verkrijgen, terwijl in Nederland steeds meer LNG-pompen geopend worden. 

 

Klik hier voor alle Scania-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie