| 10:28 | René Grünfeld

Overhandiging petitie chauffeursveiligheid vanmiddag

Vandaag om 15.30 uur overhandigt een delegatie van Facebookpagina Chauffeursnieuws een petitie aan drie Nederlandse Europarlementariërs waarin zij om veiligheidsbevorderende maatregelen vragen.

Die parlementariërs zijn Agnes Jongerius, Dennis de Jong en Peter van Dalen. Ook Eurocommissaris Violeta Bulc van Transport is gevraagd hierbij aanwezig te zijn. De ruim 8.000 Belgische en Nederlandse chauffeurs die de petitie ondertekend hebben, wijzen erop dat zij zich ernstig zorgen maken over hun veiligheid onderweg en vragen de politici om concrete maatregelen die de veiligheid van de alle chauffeurs verbeteren.

Ernstige incidenten

Directe aanleiding tot het initiatief zijn de ernstige incidenten begin augustus op de parking Gentbrugge, waar migranten een aantal chauffeurs zwaar mishandeld hebben. Het is tekenend voor het toenemende geweld waar chauffeurs tijdens hun werk mee geconfronteerd worden. Ze worden belaagd door criminele bendes die op hun lading azen, door mensensmokkelaars en door migranten die zich, koste wat kost, toegang tot de laadruimte en zelfs de cabine proberen te verschaffen. Om hun doel te bereiken werpen ze wegversperringen op en gaan grof geweld niet uit de weg. Tijdens schermutselingen in Gentbrugge zijn meerdere chauffeurs aangevallen door migranten en daarbij zwaargewond geraakt. Bij Calais zijn zelfs al dodelijke slachtoffers gevallen.

Persoonlijke veiligheid

Onder de noemer ‘Veiligheid voor chauffeurs’ vragen de ondertekenaars van de petitie de Europese Commissie, maar ook de landelijke overheden om chauffeurs zodanig te beschermen dat zij hun werk veilig kunnen doen. Het verzekeren van de persoonlijke veiligheid van alle burgers is immers een kerntaak van de overheid, zo stellen de initiatiefnemers. Om dit doel te verwezenlijken, doet de groep ook een aantal aanbevelingen die – mits er voldoende politieke wil is – snel ingevoerd kunnen worden.

Reeks aanbevelingen

Bij de aanbevelingen gaat het om de volgende punten:

– Meer beveiligde parkeerplaatsen met fatsoenlijke sanitaire voorzieningen;

– Preventief verwijderen van illegalen langs de weg of van parkings;

– Voldoende politiecapaciteit om snel in te kunnen grijpen bij incidenten;

– Een algemene, meertalige en eenvoudig te gebruiken alarm-app voor chauffeurs;

– Chauffeurs niet langer straffen als er illegalen in hun trucks worden aangetroffen mits zij voldoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om dit te voorkomen;

– Eenvormige beleidstolerantie in de diverse EU-lidstaten als een chauffeur geen veilige parkeermogelijkheid kon vinden en daardoor de rij- en rusttijdenwetgeving overtreden heeft.

De goede richting

Chauffeursnieuws erkent dat het probleem hiermee niet meteen opgelost kan worden, maar denkt dat het wel een stap in de goede richting is. “Wij geven u ons stuur handen. Rijd voorzichtig, maar wel in de richting van een oplossing. Snelheidsovertredingen op de weg daar naartoe zien wij graag door de vingers”, aldus de opstellers van de petitie.

(Foto: ANP Marten van Dijl)

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie