testlab elaad
| 13:17 | Arjan Olsthoorn

Nederland krijgt eerste testlab voor grote elektrische voertuigen

Nederland krijgt een nieuw internationaal testcentrum waar bedrijven hun elektrische auto’s, bussen, trucks en bijbehorende laadpalen kunnen testen. Het internationale testlab komt in Arnhem en maakt onderdeel uit van het energiecluster Connectr. Het nieuwe testlab van ElaadNL is naar verwachting 1 september klaar voor gebruik.

Nederland zet daarmee een volgende stap als koploper op gebied van duurzaam vervoer. Goed voor het klimaat en de schone lucht, en ook voor onze portemonnee.

Voertuigen van de toekomst opladen

Steeds meer voertuigen worden elektrisch. Niet alleen personenauto’s, maar ook motoren, bestelbussen, bussen, vrachtwagens en in de toekomst ook zwaar bouwmaterieel, binnenvaartschepen en kleine vliegtuigen. Omdat deze elektrische voertuigen ook moeten kunnen laden is het van groot belang dat ze naast de gebruikelijke tests als vervoersmiddel (RDW) ook als stroomvragers getest worden. Dat is de reden voor ElaadNL, kennis- en innovatiecentrum van de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders, om de stap te zetten naar een groot nieuw testlab in Arnhem.

Internationaal testcentrum goede stap

Het testcentrum is mede gefinancierd door de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Staatssecretaris Van Veldhoven: “Goed nieuws dat we dit internationale testcentrum straks hebben. Sneller laden maakt e-rijden aantrekkelijker. Dit centrum wordt een kraamkamer waar groene innovaties het levenslicht zien. Daar profiteert ons bedrijfsleven van, en uiteindelijk wij allemaal. Schone lucht, meer groene banen en minder CO2.”

Gedeputeerde Van der Wal van de provincie Gelderland: “Een mooie stap voor Connectr Energy Innovation en Gelderland. Niet alleen kunnen andere bedrijven en onderwijsinstellingen deze testfaciliteit gebruiken, ook worden hier In samenwerking met het onderwijs mensen opgeleid voor nieuwe banen in de energietechniek. De komst van het internationale testlab van Elaad voegt een belangrijke schakel aan Connectr toe om energie innovaties sneller op de markt te brengen.”

Ruimte voor innovatieve Nederlandse bedrijven

Er zijn veel Nederlandse bedrijven actief op gebied van uitstootvrijvervoer. Nederland loopt aan kop op gebied van laadpalen, en innovatieve en slimme laadoplossingen. En dus wordt er nu werkt gemaakt van het testen van elektrische bussen en vrachtwagens en de bijpassende laadinfrastructuur. Directeur Onoph Caron van ElaadNL: “We testen op onze huidige locatie met autofabrikanten al een aantal jaar het laden van elektrische personenauto’s. Maar voor trucks en bussen was er geen ruimte. In deze nieuwe, grote hal met bijbehorend laadplein kunnen wij straks grotere en zwaardere voertuigen testen. Denk hierbij aan bussen, e-trucks en bijbehorende laadinfrastructuur. Vanwege de impact op het stroomnet is het voor netbeheerders cruciaal om deze nieuwe golf aan elektrificatie van voertuigen ook te kunnen testen.”

In het testlab is straks meetapparatuur en speciale laadinfrastructuur voor handen waarbij het mogelijk is om met hoge vermogens in korte tijd veel stroom te laden. Zo is het mogelijk om in het nieuwe testlab veel meer verschillende tests te doen. Zo kan worden gekeken naar de ICT-communicatie in de hele keten, van auto, laadpaal, tot backoffice en de interactie met andere elementen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en home energy managementsystemen. De veiligheid van al die communicatie (cybersecurity) is ook een aandachtsgebied van het nieuwe lab.

Open

Het nieuwe, grote Elaad Testlab is een open ontmoetingsplek. Niet alleen fabrikanten van voertuigen, laadinfrastructuur en bedrijven die bijvoorbeeld energiediensten leveren zijn er welkom. Daarnaast vindt er ook een samenwerking plaats met onderwijsinstellingen zoals de HAN, in het kader van de opleiding van nieuwe vakmensen. ElaadNL haakt daarom ook aan bij het Connectr initiatief.

Testlab ElaadNL

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie