| 21:48 | Bert Mateboer

Met Kerst in de cabine

De wekelijkse 45-uurs rust mogen chauffeurs niet meer in de cabine doorbrengen. Maar dit weekend zijn er nog volop Oost-Europese chauffeurs in hun trucks te vinden. Sterker: zij gaan ook de kerstdagen in de cabine doorbrengen.

Op parkeerplaats De Wuust bij Venray bekijkt Constantin Paul uit Wit-Rusland met interesse de flyer van de Inspectie Leefomgeving en Transport die ik hem voorhoud. In die flyer staat heel kort en in verschillende talen vermeld dat de Inspectie onmiddellijk begint met de handhaving van de wekelijkse rust. Afgelopen week heeft Het Europese Hof van Justitie bepaald dat de wekelijkse rusttijd van 45 uur niet in de cabine mag worden doorgebracht.

Parkeerplaats De Wuust: niet bepaald een sfeervolle omgeving om de kerstdagen door te brengen.

Russisch

Met chauffeur Constantin is het moeilijk communiceren; Hij spreekt alleen Russisch en een beetje Pools. Maar de foldertekst begrijpt hij wel. Er zit een dikke frons boven zijn ogen en met handgebaren maakt hij duidelijk dat hij hier niet van op de hoogte was. Hij belt direct met zijn mobieltje naar zijn baas. Wat die vindt van de uitspraak van het Hof blijft onduidelijk. In ieder geval krijgt Constantin opdracht de komende dagen gewoon op de parking blijven staan. Dus inclusief Eerste en Tweede Kerstdag.

Op Truckparking Venlo, sinds half november open, staan op de zaterdag voor Kerst aardig wat Oost-Europese trucks. Onder andere tientallen trucks van transportbedrijf STD uit Slowakije waarvan de chauffeurs blijkbaar per bus of vliegtuig naar huis zijn gehaald: er is in ieder geval niemand te bekennen. Maar op een ander deel van het terrein staan diverse Oost-Europese trucks waarbij wel chauffeurs aanwezig zijn. Bijvoorbeeld bij de witte MAN van de Litouwse firma Girteka. Chauffeur Andrii Kulish is net aardappels aan het schillen voor een maaltijd die hij samen met zijn collega Volodymyr Rudenko wil gebruiken. Het communiceren gaat lastig. Over de informatie in de flyer van de Inspectie halen ze de schouders op. Ze komen uit de Oekraïne en werken steeds twee maanden, waarna ze een maand thuis zijn. Wat er met de wekelijkse rust moet gebeuren als ze niet in de cabine mogen slapen, weten ze niet. In ieder geval staan ook zij dit weekend en de kerstdagen stil. Met Kerst gaan ze eten in de kantine van de truckparking, zeggen ze. Ze weten niet dat de kantine tijdens de Kerst dicht is.

   Andrii Kulish en Volodymyr Rudenko brengen Kerst op de parking in Venlo door.

Nema problema

Boglan Vassilev zet zijn leesbril op om de flyer van de Inspectie nauwkeurig te bekijken Hij rijdt op een rode MAN met een tankoplegger van de firma Hoyer. Boglan is afkomstig uit Razgrad in Bulgarije. Ook hij brengt de kerstdagen door op de truckparking. Of het verbod op de weekendrust problemen gaat opleveren? ,,Nema problema’’, is zijn antwoord: ,,Nema problema.’’

Boglan Vassilev leest de flyer van de Inspectie over het handhaven van het verbod op het cabinekamperen.

Ook Aleksandr Yatsenko, chauffeur op een witte Actros met Litouws kenteken, is niet onder de indruk van de uitspraak van het Hof van Justitie. Ook hij blijft tijdens de kerstdagen op de truckparking. Aleksandr vindt het niet erg dat hij tijdens de kerstdagen niet thuis is. Hij komt uit Cherkasy, Oekraïne. In halfgebakken Duits vertelt hij dat de katholieken in Oekraïne tot de Oosters-orthodoxe kerk behoren en dat zij op een andere datum Kerst vieren: namelijk op 6 en 7 januari. Hij rekent erop dat hij tegen die tijd weer thuis is. Hij is al bijna twee maanden van huis. Op 27 december is er een rit gepland naar Parijs, en vandaar moet hij naar Litouwen. Van Litouwen zal hij begin januari weer naar de Oekraïne gaan.

De  kantine van Truckparking Venlo is tijdens de kerstdagen gesloten.

Uit Lvov, Oekraïne

Bij de parking van de Heierhoeve ontmoeten we nog meer Oekraïense chauffeurs. Onder andere Tara Liubomyr en Makyh Zinoris, beiden uit Lvov in de Oekraine. Ze zijn in de Texaco-tankshop om wat snoep te kopen. Makyh wijst trots op het logo op zijn jas: hij is chauffeur bij HZ Logistics, een Nederlands tansportbedrijf dat een dochteronderneming heeft in Roemenië. Makyh spreekt alleen Russisch, maar Tara kan gelukkig ook een beetje Engels. Hij vertelt dat zijn baas hem heeft opgedragen dit weekend en de kerstdagen in Nederland door te brengen. Dat ook in Nederland de weekendrust in de cabine bestraft zal worden, wist hij nog niet. Hij heeft ook geen idee hoe dit voortaan door zijn baas geregeld zal worden. Ook hij vertelt dat in de Oekraïne Kerst op een andere datum wordt gevierd dan in Nederland. Dat ze de komende dagen niet thuis zullen zijn, vinden de mannen niet erg. Ze werken volgens een ritme van twee maanden rijden en een maand thuis. Tijdens de kerstdagen gaan ze proberen met de bus in het centrum van Venlo te komen. Zo hopen ze toch een beetje in de sfeer te komen.

Tara Liubomyr en Makyh Zinoris, beiden uit Lvov in de Oekraïne, zijn chauffeur bij HZ Logistics. Tijdens Kerst gaan ze een uitstapje maken naar het centrum van Venlo.

 

3 Reacties
  1. Als de truckrestaurants nu eens samen met de werkgevers een kerstdiner zouden organiseren voor alle chauffeurs die verplicht op de weg zitten met deze dagen, hulpverleners, vrachtwagenchauffeurs, wegenwacht en noem maar op, dan hebben zij ook een kerst gevoel. Als zij niet zouden werken zouden wij geen eten en hulp kunnen ontvangen. Doe dit bv. ook met oud en nieuw dat iedereen toch een gevoel heeft. Wij horen er toch bij.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie