Meneer Poetin
| 12:00 | Arjan Olsthoorn

‘Meneer Poetin’ nieuwe protestsong Henk Wijngaard

Op het moment dat Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne, afgelopen donderdagmorgen vanuit Kiev de leden van de Tweede Kamer toesprak, nam Henk Wijngaard in de Telstar Studio’s in Weert de eerste protestsong uit zijn carrière op. Het nummer ‘Meneer Poetin’ beschouwt hij als een aanklacht tegen Vladimir Poetin.

Met de woorden ‘Meneer Poetin, kun jij nog rustig slapen na dit bloedbad dat door jou is aangericht…’ begon Henk Wijngaard geëmotioneerd de opname van zijn nieuwste single, die hij ziet als een aanklacht tegen de Russische president.

‘Uit m’n hart gegrepen’

“Niet dat ik de illusie heb dat Poetin naar mij zal luisteren, laat staan dat hij zich van wat ik zing iets zal aantrekken. Het lied is mij uit m’n hart gegrepen. Het is mijn manier om als artiest mijn afschuw uit te spreken over wat er zich in Oekraïne afspeelt. Het is ook mijn manier om de Oekraïners een een hart onder de riem te steken. Het is onmenselijk wat zij meemaken. Al weken huilt mijn hart als ik naar het nieuws kijk en zie hoe een prachtig land totaal in puin wordt geschoten en onschuldige burgers worden vermoord of totaal berooid op de vlucht worden gejaagd”, zegt de 75-jarige zanger uit Drenthe, die al bijna 45 jaar als de zingende vrachtwagenchauffeur door het leven gaat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Opbrengst single gaat naar slachtoffers

“Ik ben even in de huid gekropen van voorgangers als Boudewijn de Groot en Armand. Ik heb dat niet gedaan om ze te imiteren of in hun voetsporen te treden. Het was de onmacht die ik al weken voelde, die me op hun spoor zette. Dat wat Poetin zich denkt te kunnen permitteren, maakt me elke dag weer woedend en wanhopig. Als artiest, als zanger en als muzikant is dit de manier om me te uiten. Ik hoop dat het publiek dit zal waarderen. Ik ben niet schatrijk, heb geen miljoenen liggen om Oekraïne en haar burgers financieel te ondersteunen. Daarom stel ik de opbrengst van deze single ter beschikking van de hulporganisaties die zich voor Oekraïne en haar burgers inzetten”, aldus Henk Wijngaard, die na afloop van de opname tot tranen toe was geroerd.

“Beschouw de inhoud van ‘Meneer Poetin’ als een noodkreet. Het zijn de woorden van een eenvoudige zanger uit Nederland, die een op macht beluste dictator in Moskou wakker wil schudden”, voegt hij er nog aan toe.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie