Truckstar 12
| 12:00 | Arjan Olsthoorn

Truckstar 12/2020

Door alle beperkingen die ons van hogerhand worden opgelegd, waarbij dit keer opnieuw moet worden geconstateerd dat er geen rekening gehouden is met hoe de chauffeurs hun ‘cruciale beroep’ moeten uitoefenen zonder noodzakelijke voorzieningen, zou je bijna vergeten dat er ook mooie ontwikkelingen zijn.

Op technisch gebied bijvoorbeeld, zo presenteert Scania een serie nieuwe V8-motoren met zelfs een 770 pk-variant. Waaraan als klap op de vuurpijl ook een slimme versnellingsbak is toegevoegd. Techniek om je vingers bij af te likken.

En wat te denken van een elektronische koppelingsassistent die zelfstandig de oplegger opzoekt die je moet aankoppelen en ook het aankoppelen geheel voor zijn rekening neemt.  Versnellingsbakfabrikant ZF maakte bekend dat het al heel ver is met de ontwikkeling daarvan. Alleen het aansluiten van de slangen moet je straks nog zelf doen. Ook de eerste, volledig elektrische betonmixer rijdt al in Nederland rond, wij genoten met chauffeur Sammie van de stilte. En ben je net als wij benieuwd naar de prestaties van de nieuwe Volvo FH, blader dan door naar de Truckstar rijdt ‘m zelf.

Maar natuurlijk blikken we in dit jubileumjaar ook nog even terug naar vervlogen tijden. Met een primeur uit 2002, een ontmoeting met oude bekenden Hans en Mattie de Visser en een weerzien met de Mack F700 van Overdevest, waarbij er terstond nostalgische gevoelens opborrelen.

Dit en nog veel meer vind je in Truckstar nr 12. Je kunt ‘m nu kopen in de winkel. Maar wil je de deur niet uit, koop deze editie dan online, dan krijg je hem automatisch thuisgestuurd. En wil je echt niets te kort komen, word dan abonnee – dan vind je alle nummers van Truckstar voortaan gewoon in de brievenbus en hoef je niets meer te missen!

Truckstar rijdt ‘m zelf: nieuwe Volvo FH

In Beesd maken we kennis met de nieuwe Volvo FH, die net vanuit Gotenborg is gearriveerd. We doen er meteen een Truckstar rijdt ‘m zelf mee. We nemen de nieuweling mee op een rit naar Zwitserland om hem in de praktijk eens goed aan de tand te voelen. Met lading voor één adres in Zwitserland en vier in Italië, waar we helaas niet zelf zullen lossen, hebben we genoeg kilometers voor de boeg.

Iveco maakt een kwaliteitssprong

Eindelijk konden we de nieuwe Iveco S-Way aan de tand voelen op onze testroute naar de Ardennen. Onder slechte weersomstandigheden weerde hij zich kranig. In elk geval is het een fijn weerzien met een vrachtwagen waarvan we al eerder onder de indruk waren. De testauto doet zijn best met meegespoten zijskirts, glanzende Alcoa’s en zowaar een zonneklep en zelfs een reservewiel! Dat kost misschien iets aan brandstof, maar het oog wil ook wat, zo vinden ze bij Iveco.

praltijktest Iveco S-Way

The King is back

Scania verrast vriend en vijand met het uitbrengen  van een volledig nieuwe serie V8-motoren. Er is ook weer een onbetwiste ‘King of the Road’: de Scania 770S, met een V8-motor van 770 pk. De krachtpatser maakt deel uit van een geheel nieuwe reeks V8-motoren. De achtcilinders zoals we ze nu kennen (520, 580, 650 en 730 pk), komen te vervallen en worden vervangen door respectievelijk 530, 590, 660 en 770 pk sterke V8-motoren.

Scania V8

Mooi in de mest

De truck van Jacco van der Lee ziet eruit om door een ringetje te halen. Dat moet ook wel, want als je met mest rijdt, worden metaal en lak van de truck belaagd door allerlei agressieve stoffen die in de uitwerpselen van beesten zitten. Iedere week wassen dus en elk spatje viezigheid van je auto spuiten is voor Jacco de normaalste zaak van de wereld, want hij heeft aardig wat geïnvesteerd in zijn combinatie, die hij zo mooi mogelijk wil houden.

Van der Lee

De eerste volledig elektrische betonmixer

Rijden met een elektrische betonmixer door Amsterdam is als het besturen van een GVB-tram, die snel en geluidloos optrekt, aldus chauffeur Sammie Bouhlel van Kijlstra Betonmortel. Hij rijdt sinds afgelopen zomer op de allereerste volledig elektrische betonmixer ter wereld. Het is een vierassige Framo met op het chassis een negenkuubs Schwing-Stetter-mixer. Het flitsend zwarte, op een MAN TGS lijkende voertuig is bijzonder stil. „Heel soms hoor je een compressor en de vin van de ventilator, maar dat is dan ook alles’’.

elektrische betonmixer