*

Truckstar 09 2017
| 08:00 | Rik Werner

Truckstar 09/2017

In deze extra dikke Truckstar vind je een uitgebreid fotoverslag van het Truckstar Festival 2017, oftewel: 16 pagina’s nagenieten. Maar ook aan leesvoer kom je in deze editie overigens niets tekort. We rijden mee met Opa Geert met landbouwmachines op zijn Renault T voor Postma, gaan steentjes laden met Sjoerd Jongema en hebben last van spraakverwarring tijdens onze rit met Wim van Accom wanneer we met hem door het groeiende landschap van de Ardennen rijden. Verder kom je ook op technisch vlak niets tekort in deze editie, zo toont Volvo USA haar nieuwste neuzen, voelen we in de praktijktest de Mercedes-Benz Actros 1845 LS aan de tand, presenteert Scania haar nieuwe V8 motoren en laten we ons informeren over de vorderingen op het gebied van nieuwe brandstoffen. Ook komt je pensioen aan bod, praten we oldtimer liefhebbers bij over de do’s en don’ts bij aanschaf van een oldtimer en nog veel meer. Nieuwsgierig? Truckstar nummer 9 ligt nu in de winkel. Maar is uiteraard ook online te bestellen in dat geval krijg je hem thuisgestuurd. En wil je echt nooit meer iets missen, dan kun je maar beter abonnee worden.

De nieuwste spaar-ster van Mercedes

Door toepassing van de nieuwste techniek zoals de recent geïntroduceerde nieuwe achteras is de Actros zeer zuinig en toch snel, zoals op de zware Truckstar testroute in de Ardennen overduidelijk bleek. De Actros 1845 LS is onze nieuwe zuinigheidskampioen met een verbruik dat nóg een halve liter onder dat van onze vorige testwinnaar is gedoken. Zuinig en modern zonder overdaad. Dat is prettig voor de baas én de chauffeur.

 

Mercedes Actros

Amerikaanse Volvo maakt inhaalslag

Als er iets is wat Amerikanen in overvloed hebben dan is het ruimte. Ruimte in het land, op de weg, in de truck. Natuurlijk kennen de VS ook verkeersopstoppingen, maar als je de dichtbevolkte stedelijke gebieden verlaat, is ruimte de standaard. Volop plek is er ook in de verschillende cabines van de nieuwe VNL die kort geleden is onthuld. Daarmee zijn de Amerikaanse torpedo’s weer helemaal ‘top of the bill’.

Volvo VNL

De vreemde eend van Opa Geert

Met zijn Renault T is Opa Geert duidelijk een vreemde eend in de bijt van Postma Transport, waar vooral Scania en DAF de boventoon voeren. Wanneer hij nagekeken door zijn collega’s zijn Renault van het bedrijfsterrein rijdt weet hij wat ze denken: daar wil ik niet in rijden. Maar Geert wel. ,,Onbekend maakt onbemind. Ik vind het een heerlijke wagen. Het rijdt goed en ook over de inrichting is gewoon goed nagedacht.”

Postma Renault T

Per torpedo naar het stadhuis

Johnny van Soeren is ZZP-er; hij verhuurt zichzelf als chauffeur in het eigenvervoer. ,,Ik rijd met kip. Warme kip of koude kip. Dat wil zeggen: levende kuikens van de mesterij naar de slachterij of geslachte kip naar een verwerkend bedrijf. Ik zit mijn hele leven al in de kip.” Maar het is niet de kip die Johnny dit plekje in Truckstar oplevert maar zijn bijzondere vrachtwagen die onze aandacht trekt.

Scania T Johnny Soeren

Mierenzuur in je tank

Elektrisch rijden en vrachtauto’s, het blijft een moeizaam verhaal. Dat komt vooral door de beperkte capaciteit en het hoge gewicht van de accu’s. Toch zit er, vanwege de problemen met het klimaat en de plaatselijke luchtkwaliteit, weinig anders op. Waterstof is een mogelijke oplossing van dit probleem. Team Fast van de TU Eindhoven brengt de waterstoftruck met een bijzondere vinding een stap dichterbij.

Team Fast

Bezint eer ge begint

Oldtimertrucks winnen aan populariteit. Met name de belangstelling voor vrachtwagens uit de jaren zeventig, tachtig en eerste helft jaren negentig flink neemt toe. In die periode maakte het internationale transport een enorme groei door. Veel chauffeurs gingen internationaal rijden en beleefden avontuurlijke tijden. Vijftigpluschauffeurs en gepensioneerde transportondernemers halen steeds vaker de vrachtwagen in huis waaraan ze dierbare herinneringen uit die avontuurlijke tijden bewaren. Maar hoe ga je te werk bij de aanschaf?

Oldtimers

Droom wordt werkelijkheid

Een zesassige combi was altijd de droom van Robert van Herk. Na een paar jaar in de containers te hebben gereden maakte hij de overstap naar de bloemen en planten. Door die overstap kon hij eindelijk zijn droom werkelijkheid maken, want toen bleek de combi de ideale combinatie. ,,Waar ik het vroeger verdiende met kilometers maken zijn die kilometers nu juist allemaal extra kosten. Het liefst rijd ik zo min mogelijk kilometers om de auto leeg te krijgen.”

Robert van Herk

Laat je niet zotdraaien

De witte DAF zoeft op z’n gemak door het glooiende landschap van de Luxemburgse Ardennen. We rijden mee met Wim Van Accom, een vriendelijke en goedlachse Belg. Het kost alleen wel af en toe moeite om hem te verstaan. Hij zegt: ,,Allee, toch vind ik het gek dat gij me zo slecht verstaat, ik woon heel dicht bij de Nederlandse grens. En bij mij in het dorp wonen diverse Hollanders.” We spreken af om op deze rit typisch eigen woorden te vermijden.

Wim Accon

O Festival, ik hou van jou

Voor de 37e keer was het Truckstar Festival weer een Feest met hoofdletter F. En zo hoort het ook. Al komen velen er al jaren, van een gewoonte willen we niet spreken. Nee, hier is sprake van liefde voor het Festival. Echte liefde. Veel ingrediënten zijn steeds hetzelfde: trucks, chauffeurs, barbecues en een flinke dosis goed humeur. Want ook wat hemelwater behoort vaak tot de ingrediënten.Truckstar Festival