Strijders tegen de inzet van goedkope Oost-Europeanen krijgen steun uit Franse hoek.
De Franse president Macron wil namelijk de problemen rond de detacheringsrichtlijn van de EU bespreken met collega’s uit, om te beginnen, Oostenrijk, Roemenië en Bulgarije. Volgens deze richtlijn uit 2006 moeten de EU-leden hun dienstenmarkt vrijgeven. Als gevolg daarvan kunnen inwoners uit EU-landen met lagere lonen dan bij ons hun diensten komen aanbieden als, bijvoorbeeld, klusjesman, aspergesteker of chauffeur. In Frankrijk zijn nu 300.000 van deze gedetacheerde werknemers aan de slag, in Duitsland nog veel meer. Volgens de regels moeten zij in elk geval het Franse minimumloon krijgen, maar werkgevers mogen de sociale lasten voor deze mensen in het land afdragen waar zij vandaan komen. Daar liggen de lasten vaak veel lager en dat maakt het aantrekkelijk om Oost-Europeanen in te zetten. Oneerlijke concurrentie is het gevolg.
Kortere periode
Macron wil daar verandering in brengen. Om politieke redenen natuurlijk, want veel Fransen zien het als verdringing op de arbeidsmarkt, maar bovenal omdat Frankrijk nog steeds heel veel werklozen telt en dat kost de Franse staat enorm veel geld. De detacheringrichtlijn afschaffen zal Macron niet lukken, maar de periode waarin werknemers uit een andere lidstaat mogen blijven, hoopt hij in te korten van drie tot één jaar. Daarmee wordt het al minder aantrekkelijk om buitenlanders in te huren, aangezien werkgevers dan telkens nieuwe arbeidskrachten moeten zoeken en inwerken.
Immigratiebeleid
Belangrijker nog is dat Macron brievenbusconstructies hard wil aanpakken. Het gaat dan om bedrijven die een ‘vestiging’ of ‘dochterbedrijf’ in een Oost-Europees land hebben waar hun mensen op papier in dienst zijn en die daarom (veel) minder loon krijgen. Dat gebeurt vooral in de transportsector, groenten- en fruitteelt en in de bouw. Het zal Macron echter niet meevallen om de boel te veranderen. De Poolse premier Beata Szydlo en de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn er bij voorbaat fel op tegen. Bovendien is er in mei een akkoord gesloten over herziening van de detacheringsrichtlijn en die is vooral in het voordeel van de Oost-Europese landen. Macron zou daarom van plan zijn om het vluchtelingenbeleid als wisselgeld in te zetten. In ruil voor afschaffing van de plicht om migranten op te nemen, zouden deze lidstaten zijn beleid moeten steunen.
Op de foto (met dank aan de Franse ambassade) zie je Emmanuel Macron en Henk Kamp tijdens een bezoek aan Nederland in 2015. Macron was toen minister van Economische Zaken onder president Hollande.