Kooiker
| 11:28 | Arjan Olsthoorn

Kooiker rijdt op gas met S-Way

Iveco heeft de eerste twee van in totaal vier Iveco S-Way’s afgeleverd aan Kooiker Logistiek uit Grou. De op LNG rijdende trucks gaan ingezet worden bij de vestiging van Brant Visser in Heerenveen.

Kooiker Logistiek nam dit familiebedrijf eerder dit jaar over. De wagens zullen voornamelijk rijden op Duitsland en profiteren zo van de maut-vrijstelling voor trucks op LNG.

‘Vernieuwingsslag’

De nieuwe auto’s zijn uitgevoerd in de kleuren van Kooiker Logistiek. Directeur Jorne Hornstra van Kooiker Logistiek vertelt: “We zijn bezig met een aardige vernieuwingsslag de komende twee jaar. Deels regulier, maar er is ook wat in te halen over de afgelopen periode. Daarnaast is er na de overname sprake van een aanzienlijke groei. We hebben gekozen voor één uiting van al onze vrachtwagens en zullen geleidelijk aan het wagenpark in de kleuren van Brant Visser vervangen voor die van Kooiker Logistiek.” De andere twee Iveco’s gaan ingezet worden in 24-uurs pendeltransport tussen productielocatie en warehouse.

Brant Visser

Eerste Iveco’s

Het zijn de eerste Iveco’s in het 140 vrachtwagens tellende gezamenlijke wagenpark van Kooiker Logistiek en Brant Visser. De keuze voor zowel Iveco als LNG is een bewuste, vertelt Hornstra. “We hebben voor LNG gekozen in het kader van verduurzaming. Wij als bedrijf zijn daar heel bewust mee bezig en de vraag van onze klanten naar milieubewust transport neemt eveneens toe. Dan is 1 en 1 al snel 2. Uiteraard hebben we ook heel kritisch naar de kostenkant gekeken. Iveco kwam het beste naar voren in het totaalplaatje. Met name de actieradius van 1.600 kilometer is een ijzersterk punt. Daarmee win je tijd. En ook qua kosten per kilometer kwam Iveco gewoon het beste uit ons onderzoek. We hebben bovendien onze research gedaan en horen louter enthousiaste verhalen over de Iveco’s op LNG.”

Chauffeurs zijn enthousiast

Bij Kooiker Logistiek houden ze ook rekening met de wensen van hun werknemers. Hornstra: “Laten we eerlijk zijn: we zitten in een markt waar de chauffeur in toenemende mate een positie heeft door het chauffeurstekort. De chauffeurs die op deze auto’s gaan rijden zijn zonder uitzondering enthousiast over de keuze voor Iveco. Niet alleen qua merk en type, maar zeker ook qua uitrusting van een auto. Dat zit bij deze wagens meer dan goed. Ze zijn uitermate comfortabel ingericht en wij hebben ze ook laten voorzien van een standkachel en -airco.”

Iveco LNG

Natural Power

De vier Iveco S-Way’s NP zijn geleverd door Cornelis Bedrijfsauto’s in Leeuwarden, in nauwe samenwerking met Iveco Nederland. Cornelis zal ook het onderhoud gaan verzorgen. De vestiging in Leeuwarden is gecertificeerd voor LNG-voertuigen. NP staat voor Natural Power vanwege de milieuvriendelijke en geluidsarme aandrijflijn.

1600 kilometer

De Iveco S-Way NP is uitgerust met een 460 pk sterke cursor 13 motor en heeft 2.000 Nm koppel. Er is een dubbele grote LNG-tank. Beide kunnen 400 kilo LNG meenemen. Daarmee moet de truck afhankelijk van inzet en route ruim 1.600 kilometer ver mee kunnen komen. “Alle componenten zitten af-fabriek tussen de chassisbalken weggewerkt om ruimte te maken voor de twee grote 500-liter tanks. Dat maakt de S-Way NP uniek ten opzichte van de concurrentie, legt Jan Terpstra van Cornelis Bedrijfsauto’s uit.

Brant Visser

Kooiker Logistiek is opgericht in 1918 en heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd als een full service dienstverlener in logistiek, opslag & distributie. Het bedrijf heeft inmiddels meer dan honderd jaar ervaring. De hoofdvestiging staat in Grou en het bedrijf heeft daarnaast locaties in Leeuwarden, Franeker, Drachten, Meppel en het Poolse Toruń.

Begin van dit jaar versterkte Kooiker Logistiek haar markpositie verder door logistiek dienstverlener Brant Visser uit Heerenveen over te nemen. Het bundelen van deze twee Friese transportondernemingen zorgt voor een landelijke speler met internationale slagkracht. Met deze overname anticipeert Kooiker Logistiek op de toekomstige ontwikkelingen binnen de logistieke sector.

Samenvoeging

Door de samenvoeging is een bedrijf ontstaan van bijna 300 medewerkers, 140 trekkende eenheden en is er de beschikking over vier moderne warehouses met een totale opslagcapaciteit van meer dan 100.000 pallets.

Kooiker

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie