Karginov wint Dakar 2014
| 18:07 | Korneel Luth

De Rus Andrey Karginov heeft de Dakar Rally 2014 gewonnen na een tijdscompensatie verleend door de wedstrijdleiding.

Een spannende en uiteindelijk zure ontknoping voor Gerard de Rooy die in eerste instantie de rally gewonnen leek te hebben bij de trucks.

Karginov en Nikolaev hadden onderweg in de laatste etappe echter een gekantelde mini overeind geholpen. Een uur na de finish maakte de wedstrijdleiding ASO bekend dat Karginov daarvoor een tijdscompensatie kreeg. Dit veranderde het eindklassement bij de trucks zodanig dat de voorsprong van 2:11 minuten die de Rooy had op Karginov, veranderde in een achterstand van 3:11 minuten. Karginov wint daarmee de Dakar 2014.

Gerard de Rooy tekende protest aan bij de organisatie maar dat werd afgewezen, zo meldt RTL GP. Andrey Karginov is daarmee de definitieve winnaar.

Spannende laatste etappe

De laatste kilometers van deze Dakar editie waren voor het team Petronas De Rooy Iveco de spannendste in jaren. Gerard de Rooij moest 7:25 minuut goed maken op Karginov. Waypoint 1 kwam Gerard als eerste door met een voorsprong van 2:23 minuut.

Ter hoogte van waypoint 2, na 69 kilometer, heeft Loprais de koppositie overgenomen van Gerard de Rooij en moet die op zijn buurt iets van zijn voorsprong teruggeven aan Karginov. Karginov ligt nu 1:49 minuut achter op Gerard de Rooij.

Bij waypoint 3 trad er plotseling een kentering op: Loprais komt wederom als eerste door maar Gerard de Rooij zag ineens een gat ontstaan met Karginov van 10:11 minuut. Virtueel stond hij op dat moment in het algemeen klassement 2:46 minuut voor de Kamaz-rijder.

Na waypoint 4 leek er weinig beweging in de standen te zitten; iedereen kwam op dezelfde plaats door, Gerard dus nog steeds als de nieuwe virtuele leider. Bij de finish van de dertiende etappe, na 157 kilometer, is het Loprais die met een tijd van 2:17:37 uur de winst binnen weet te halen. Het is zijn tweede etappe-overwinning in deze Dakar.

Team De Rooy en Veka beste Nederlandse teams

Wat betreft het eindklassement volgt Nikolaev De Rooy op de derde plaats. Vierde is collega-Kamazrijder Sotnikov geworden, gevolgd door Shibalov, eveneens met een Kamaz. Ales Loprais werd zesde.

Pas vanaf de zevende plaats komen we de Nederlanders tegen. Dat zijn Hans Stacey, gevolgd door Rene Kuipers op de achtste plaats en Marcel van Vliet op de negende plaats.

Team Petronas De Rooy en Team Eurol Veka MAN zijn daarmee de beste Nederlandse teams.

Klik hier voor de uitslag van de dertiende en laatste etappes bij de trucks.

Klik hier voor de eindstand van het truck-klassement.