| 12:38 | Bert Mateboer

Jooren Transporten neemt elektrische FM’s in gebruik

Jooren Transporten gaat supermarkten beleveren met een Volvo FM Electric 4×2-trekker. De truck is geleverd door Volvo Trucks-dealer Volvo Group Truck Center.

Duurzaamheid staat bij Jooren Transporten uit Ouderkerk aan de Amstel hoog in het vaandel. “Niet alleen omdat de wereld verandert, maar vooral omdat wij de wereld netjes achter willen laten voor de generaties na ons”, zegt mede-eigenaar Jan Jooren. “Duurzaamheid is daarom voor ons vanzelfsprekend. In het verleden waren wij één van de eersten met LNG- en hybride trucks in het wagenpark, nu zetten wij de stap naar een volledig elektrische truck.”

Support van opdrachtgever

Jooren noemt meer redenen om te kiezen voor elektrisch: “Wij komen in steden met milieuzones, zoals Amsterdam, Den Haag, Leiden en Rotterdam. Vanaf 2025 krijgen wij ook te maken met zero-emissiezones, gebieden waar je dus alleen nog maar met schone voertuigen in mag. Ook onze opdrachtgevers hebben het milieuaspect hoog in het vaandel staan, zij willen dan ook graag hun distributieconcepten gaan verduurzamen. De Volvo FM Electric zal worden ingezet bij een vaste opdrachtgever die ons ondersteunt waar mogelijk. We kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de snelle laadfaciliteiten ter plaatse.”

Lees ook: Volvo test in Zweden 74-tons elektrische truck

‘Ervaring opdoen’

Jooren Transporten heeft gekozen voor een Volvo FM Electric 4×2-trekker. “Ik denk dat er de komende jaren in dit type distributiewerk grote stappen worden gezet naar elektrisch en wellicht ook waterstof. Nu er elektrische trucks beschikbaar zijn voor het zwaardere distributiesegment willen wij hier graag ervaring mee opdoen. Volvo is een van onze hoofdmerken in ons wagenpark, dus wij kennen het merk, het dealerbedrijf en haar servicefaciliteiten goed. De Volvo FM Electric combineert de kwaliteit van de FM als distributietruck met het voordeel van een 100% elektrische aandrijving.”

Actieradius

De Volvo FM Electric heeft een actieradius tot 300 kilometer. “Deze truck wordt in eerste instantie vooral in Noord-Holland ingezet. Daarbij is deze actieradius in principe voldoende om een volledige werkdag te kunnen rijden. De komende maanden gebruiken wij om de mogelijkheden van de truck beter te leren kennen, het is voor ons ook een proeftuin! Wat kan de truck? Hoe doet ‘ie het in de praktijk? Daarbij krijgen we support van Volvo, met tools zoals de Electric Range Simulator. Daarmee kunnen we de haalbaarheid van onze routes berekenen. Ook krijgen onze chauffeurs een training. Ik heb zelf al een keer met de truck gereden en wat mij opviel was dat de truck veel power heeft, snel optrekt en tegelijkertijd superstil is. Verder is het een hele mooie auto met veel opties. De truck is rondom luchtgeveerd, heeft aluminium velgen en stuurt zeer soepel.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie