| 16:16 | Arjan Olsthoorn

Iveco en Nikola onthullen Nikola TRE

In Turijn hebben Iveco en Nikola hun eerste batterij-elektrische voertuig (BEV) voor Europese markten, de Nikola TRE onthult. De onthulling kwam slechts drie maanden na de aankondiging van het partnerschap.

De batterij elektrische Nikola TRE, die is gebaseerd op de Iveco S-Way, integreert toonaangevende technologie. De truck wordt gelanceerd op de IAA 2020-tentoonstelling voor bedrijfsvoertuigen in Hannover. De eerste voertuigen worden in alle waarschijnlijkheid in 2021 aan klanten geleverd. De Nikola TRE is de eerste stap op weg naar het Nikola-brandstofcelmodel (FCEV), die tegen 2023 beschikbaar zal zijn voor klanten.

Geavanceerde technologie
De Nikola TRE integreert Nikola’s geavanceerde elektrische technologie en infotainmentsysteem van de nieuwste generatie. De integratie van het Nikola-ontwerp met de S-Way is gezamenlijk uitgevoerd door Nikola en Italdesign – in het hoofdkantoor in Turijn. De ontwerpintegratie is een natuurlijk gevolg van een partnerschap tussen de twee bedrijven dat dateert uit 2018.

Gerrit Marx is President Commercial and Specialty Vehicles bij Iveco. Hij vertelt: “De Iveco S-Way is een product, dat het concept van klantgerichtheid van Iveco belichaamt. Het markeert het begin van een nieuwe reis naar emissieloos transport. Met het platform waarmee we ontwrichtende mogelijkheden kunnen introduceren die de transportindustrie veranderen.”

Maquette
Het voertuig dat tijdens het evenement werd getoond, is een maquette van de Nikola TRE 4×2-trekker. In de toekomst moet deze een bereik tot 400 km hebben en dynamische prestaties gelijk of beter dan een dieselequivalent model. Het voertuig zal een modulair batterijsysteem krijgen met een totale capaciteit tot wel 720 kWh, dat kan worden afgestemd op de verschillende missies van klanten. De elektrische aandrijflijn levert continu 480 kW met 1.800 Nm piekkoppel.

De Nikola TRE krijgt een nieuw infotainmentsysteem dat is gebaseerd op het eigen besturingssysteem van Nikola. Deze integreert infotainment- en navigatiefuncties, evenals bedieningselementen voor het grootste deel van de voertuigfunctionaliteiten. Kenmerken van het systeem zijn onder meer klimaatregeling, spiegelverstelling, aanpassing van de ophanghoogte, 360 graden camerasysteem, navigatie, Bluetooth audiosysteem, uitgebreide voertuiginstellingen en voertuigdiagnostiek. Ook beschikt de truck over een slim sleutelloos toegangssysteem. Dat maakt het mogelijk om de truck te ontgrendelen wanneer de bestuurder het voertuig nadert. Het systeem kan zelfs instellingen zoals rijhoogte en klimaattemperatuur naar voorkeur van de bestuurder aanpassen.

De brug naar zwaar elektrisch transport met brandstofcellen
Nikola’s brandstofcel zal het beginpunt zijn voor het ontwerp van de elektrische batterij. Op deze manier kan de Nikola TRE BEV worden omgezet in een truck met brandstofceltechnologie. Hiermee nemen beide partners technologieën in gebruik om BEV en Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) aan te bieden in de komende jaren.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie