Huzen Omheiningen
| 13:51 | Arjan Olsthoorn

Huzen Omheiningen neemt opvallende S-Way in gebruik

Recent heeft Cornelis Bedrijfsauto’s uit Hoogeveen een bijzondere wagen afgeleverd aan Huzen Omheiningen uit Emmen. De Iveco S-Way is helemaal aangepast aan het gespecialiseerde werk van het bedrijf, dat onlangs het 25-jarig bestaan vierde.

Jan Huzen is in Drenthe geen onbekende. Hij heeft een neusje voor publiciteit en is ook niet te beroerd om zijn mening ergens over te geven. Maar daarnaast is hij ook een keiharde werker. Dat doet hij voor zijn eigen bedrijf, Huzen Omheiningen. Hij monteert heel wat meters houten hekwerk in Nederland, Duitsland en België, maar bijvoorbeeld ook in Zweden.

Iveco Daily

De afgelopen jaren was Huzen Omheiningen al klant bij Iveco. Het werk werd gedaan met een Iveco Daily en een grote aanhanger erachter. “Maar ik liep weleens tegen grenzen aan, onder meer wat betreft het laadvermogen. Als je dan een keer gecontroleerd wordt, dan heb je een dikke bekeuring. Ik dacht, daar moet ik wat mee doen. Zo is het denkproces begonnen en al snel realiseerde ik me dat we beter konden investeren in een vrachtwagen.” Als je iets doet, moet je het meteen maar goed doen, is de stelregel van Jan. “Wij zijn ook weleens een aantal dagen van huis als we ergens een omheining monteren. Een hotel kost ook geld. Nu heb ik mijn hotel bij me.”

Lees ook: Cirkel is rond voor Transportbedrijf Achterhof met Iveco S-Way

Deze wagen is niet alleen multifunctioneel, het is ook een rijdend visitekaartje voor zijn bedrijf, legt Jan Huzen uit. “Ik heb redelijk veel klandizie in Duitsland, vandaar ook het woord Umzäunung groot op de zijkant. In Duitsland zijn ze heel gevoelig voor een goed voorkomen. Maar ook bij een concours kan de wagen fungeren als reclame voor mijn bedrijf, samen met de heimachine.”

Uitrusting

De Iveco S-Way AS260S42Y/PS betreft een 6×2 chassis met gestuurde sleepas, rondom luchtgeveerd met een luchtgeveerde cabine, full led verlichting rondom, hybride voorbumper, een aslast meetsysteem en extra opbergruimte onder de cabine. Ook in de cabine is de S-Way van alle gemakken voorzien. De S-Way is zeer compleet uitgerust met onder meer het Living Comfort Plus pakket, lederen bekleding, draaibare bijrijdersstoel, lederen stuurwiel, standkachel en standairco. De cabine heeft twee bedden waarvan het onderste bed is voorzien van twee paar extra heupgordels met rugkussen, waardoor er maximaal vier mensen tegelijk onderweg kunnen zijn. Een achteruitrijcamerasysteem, TomTom navigatie en het Iveco infotainment-systeem ontbreken evenmin.

Opbouw

Chris de Vries leverde namens Cornelis Bedrijfsauto’s de auto af bij Huzen Omheiningen. De plywood opbouw is gedaan door Karhof Carrosserieën uit Assen. De totale lengte is 8,5 meter, waarvan een unit van 3 meter voorzien van een rolluik in het achterportaal een zijdeur inclusief een onder de vloer verwerkte opstap. Achter de wagen is een overrijklep Dhollandia DHAR31 met een lengte van 2x 2,5 meter bevestigd, met een laadvermogen van 9 ton. Tevens is de opbouw voorzien van diverse bindhaken en sjorogen, werklampen, camera’s en vangmuilkoppeling met kogelkoppeling. Hangt de aanhanger geladen met hout erachter, dan is het een imposante verschijning op de weg.

Een bijkomend voordeel van de Iveco S-Way is dat een truck langer meegaat dan een bus. “Deze wagen gaat drie keer zo lang mee als de gemiddelde bus. Een kilometervreter gaat het niet worden, ik rijd slechts zo’n 40.000 kilometer per jaar. De komende twintig jaar zit ik met deze truck dan ook goed”, vertelt Jan. Aangezien hij nu 51 is, kan hij in principe dus zijn verdere werkzame leven vooruit.

Hekwerk

Het is een druk jaar voor Huzen Omheiningen. Recent vierde het bedrijf het 25-jarig jubileum, nog op de oude locatie in Geesbrug. Ondertussen heeft Jan alle bedrijfsactiviteiten verhuisd naar Emmen, waar hij voldoende opslagruimte heeft voor al het hout dat hij verwerkt.

Het hout haalt hij bij Van Swaaij Duurzaam Hout uit Schijndel en bereidt hij op zijn bedrijf in Emmen voor, zoals bijvoorbeeld het maken van alle doorsteekgaten. Daarna gaat het nog één keer terug naar de leverancier, die het verduurzaamt, waarna het wordt uitgeleverd aan de klanten van Huzen. Als Jan Huzen bij een klant bezig is met een omheining, dan monteert hij 200 à 300 meter op een dag. “Gemiddeld zijn we drie dagen in de week op locatie bezig en monteren wij zo’n 800 meter in de week.” Maar Huzen Omheiningen doet méér dan alleen hekwerk. Ook is het bedrijf actief in het renoveren van rijbodems.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie