*

| 10:31 | Bert Mateboer

Het mag hier geen Calais worden

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk wil in overleg met minister Grapperhaus voor maatregelen pleiten om de toestroom van ‘inklimmers’ tegen te gaan. Een paar keer per week worden rond de A16 bij Zevenbergenschen Hoek migranten aangetroffen die proberen in vrachtwagens te klimmen in de hoop in Engeland te komen.

De gemeente heeft al heel wat gedaan om de migranten, voorlopig vooral Albanezen, te ontmoedigen: door middel van in het Albanees vertaalde verbodsbordjes, politiepatrouilles, flyers, boetes. Maar het wordt alleen maar erger. Vanaf station Lage Zwaluwe lopen de migranten richting A16, waar ze zich verschuilen in de maisvelden en bij parkeerplaats Zevenbergschen Hoek ’s nachts proberen ongezien in een vrachtwagen te klimmen. Die hopelijk naar Engeland gaat. Nu de maatregelen tegen de zogeheten inklimmers in Calais en het kustgebied van België steeds rigoureuzer worden, verleggen de migranten hun werkgebied naar andere plekken. Omdat Hoek van Holland ook goed wordt bewaakt, proberen ze het vooral bij Zevenbergschen Hoek.

Geen flauwekul

Burgemeester Klijs kan wel begrip voor de situatie van de migranten opbrengen, maar wil koste wat kost voorkomen dat er Calais-achtige situaties ontstaan. ,,Ik begrijp die arme jongens, maar die flauwekul moeten we hier niet hebben,” zegt hij in een interview met AD De Stem
Klijs: ,,In Albanië is geen geld, ze worden gestimuleerd om naar Engeland te gaan waar ze wél illegaal vrij makkelijk aan werk kunnen komen. Daarbij worden ze vermoedelijk geholpen door mensensmokkelaars die ze hier compleet met lunchpakketje droppen.”
De burgemeester wil in overleg met minister Grapperhaus van Justitie praten over verdergaande maatregelen. Wat Klijs betreft wordt onder andere het visumvrij reizen onmogelijk gemaakt.

Op de foto: burgemeester Jac Klijs in gesprek met de pers.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie