Diverse Europese landen voeren momenteel grenscontroles in.
Tegen het verdrag van Schengen in stellen verschillende landen grenscontroles in. Doel is te voorkomen dat grote vluchtelingenstromen ongecontroleerd de grenzen oversteken.
Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Nederland
In Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Nederland worden de grenzen weer bewaakt. De Duitse douane controleert nu de grenzen met Oostenrijk, Tsjechië en Polen, maar ook die met Luxemburg, België en Nederland.
De Duitsers gaan de grenzen met bijna alle buurlannden bewaken.
Nederland gaat grenzen ook bewaken
Ook Nederland voert weer grenscontroles in. “Maar we gaan niet iedereen tegenhouden aan de grens”, zegt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie tegen de NOS.
De Koninklijke Marechaussee gaat met mobiele teams gerichte controle-acties uitvoeren. Het doel is vooral om mensensmokkelaars te stoppen.
Het is niet ondenkbaar dat ook trucks aan de kant gezet worden door de Nederlandse douane voor een korte controle.
Oostenrijk en Hongarije
Oostenrijk timmert vooral de grens met Hongarije dicht. Het land stuurt 2.200 militairen naar de Hongaarse grens.
Hongarije bouwt langs de grens met Servië een hek en heeft de grensovergang met Röszke afgesloten. Deze grens is een buitengrens van de Schengen-zone.
Schengen-gebied
Het Schengen-gebied bestaat uit 22 EU-landen en vier niet EU-landen die hun grenzen naar elkaar hebben opengesteld. Voor het van buitenaf reizen naar de Schengen-landen geldt één visumbeleid.
Nu verschillende landen weer grenscontroles ingevoerd hebben, staat het Schengen-verdrag onder druk. Het verdrag staat echter tijdelijke grenscontroles toe.
Onder het verdrag vallen: IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Malta, Griekenland, Slovenië, Zwitserland, Liechtenstein, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Slowakije.
Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hebben het Schengen-verdrag niet getekend. Deze landen hebben de controle over hun eigen grenzen behouden. Het Schengen-verdrag is overigens vernoemd naar het Luxemburgse plaatsje Schengen waar het verdrag werd getekend.
Lees ook: Duitsers dreigen met Schengen-veto (2013)