| 09:36 | Rik Werner

Gewonden bij massale vechtpartijen tussen migranten in Calais

Bij verschillende vechtpartijen tussen groepen migranten uit Afghanistan en Eritrea zijn donderdag in Calais zeker achttien gewonden gevallen. Dat meldt de Franse krant La Voix du Nord. Volgens het dagblad zouden zes gewonden door kogels zijn geraakt. Vier gewonden zouden er slecht aan toe zijn.
Honderden migranten raakten aldus de krant eerst slaags op de plek waar eten aan de migranten wordt uitgedeeld. Getuigen meldden dat toen ook is geschoten, maar het is niet duidelijk wie dat heeft gedaan. Later braken er opnieuw gevechten uit. De politie greep in en gebruikte onder meer traangas om de migranten uiteen te drijven. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb is naar Calais afgereisd om poolshoogte te nemen.

Ontruimen

Calais is al jaren een belangrijke bestemming voor migranten. Die willen vanuit de Noord-Franse havenstad de oversteek naar Groot-Brittannië maken. In oktober 2016 lieten de Franse autoriteiten een enorm vluchtelingenkamp bij Calais ontruimen. In de zogenoemde jungle zaten destijds tussen de zesduizend en achtduizend migranten. Die werden naar officiële kampen verspreid over heel Frankrijk gebracht. Volgens hulporganisaties zitten er nu ongeveer achthonderd migranten in Calais. Volgens de autoriteiten zijn het er een paar honderd minder.

Totaaloplossing

Migranten hebben het afgelopen jaar herhaaldelijk vrachtwagenchauffeurs op parkings lastiggevallen en zelfs beroofd en overvallen. Transportspecialist en Europarlementariër Peter van Dalen (SGP/CU) riep de Franse president Macron afgelopen zomer nog op om een eind te maken aan de gedoogsituatie bij Calais. Van Dalen sprak de wens tot een ‘totaaloplossing’ uit. Aan die oproep is vooralsnog geen gehoor gegeven.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie