| 09:07 | Arjan Olsthoorn

Fuso Canter met snipperopbouw voor Ster Boomverzorging

Ster Boomverzorging opereert op het moment in Amsterdam-West, waar alleen al 12.500 bomen gesnoeid moeten worden. Om al deze werkzaamheden te kunnen verrichten was een nieuwe wagen nodig die compact en wendbaar genoeg was om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen. De oplossing vond het bedrijf in een Fuso Canter van Mercedes-Benz Dealer Bedrijven.

Isaac Verster, eigenaar van Ster Boomverzorging legt zijn keuze voor een Fuso Canter uit: “Ik wist precies wat ik zocht. 3500 kilo, een kieperopbouw en net zo compact als de bestelbus die ik al had. Ik kwam op internet al snel uit bij lompe grote trucks en ook tweedehands was het allemaal net niet. Voor een nieuwe wagen ben ik uiteindelijk bij Mercedes-Benz Dealer Bedrijven uitgekomen die helemaal met me meedachten.”

Korte draaicirkel

De uiteindelijke wagen is een smalle cabine Fuso met korte wielbasis zodat Verster op plekken kan komen waar andere auto’s niet kunnen komen. De Canter is een automaat met 150 pk en een korte draaicirkel. Van stoeprand tot stoeprand is 9 meter en dankzij de extra tractiebanden kan de bedrijfswagen van Ster Boomverzorging goed overweg bij oppervlakten met bagger en gladheid. Het lichtgewicht chassis van de Fuso Canter zorgt voor een optimaal laadvermogen, wat met de zware afgesnoeide houtsnippers extra belangrijk is voor Ster Boomverzorging. Flitsers en een zwaailampbalk waarschuwen het tegemoetkomend verkeer dat er gewerkt wordt aan bomen en ook de achteruitrijcamera zorgt voor extra veiligheid.

Kiepende snipperopbouw

De kiepende snipperopbouw met kist van de Fuso Canter is zelf ontworpen. De broer van eigenaar Verster is werktuigbouwkundige en natuurkundige. Als technisch aangelegd persoon heeft hij een stevige hand gehad in het ontwerp dat tezamen met opbouwer Bunk Carrosserie- en Wagenbouw is ontwikkeld. Isaac: “De opbouwer dacht ook mee in oplossingen en in een mum van tijd was er een bak met dak dat helemaal scharniert, van achteraf de volle 80 centimeter. De Fuso Canter is nu 2.10 hoog, 1.80 breed en ongeveer 5 meter lang en daarmee komen we met Ster Boomverzorging overal tussendoor en onderdoor.”

Lees ook: Fuso Canter viert 60-jarig jubileum

De snipperopbouw is waterdicht, kan op slot en binnenin de bak zitten ook spanbanden. Een 700 liter dieselvat kan achterin vervoerd worden. Om snippers op te kunnen vangen kan het dak door middel van gasdrukveren geopend worden.

Accupakket

Ster Boomverzorging is ambitieus en wil in 2026 klimaatpositief zijn. Nu al opereert het bedrijf CO2-neutraal met elektrisch gereedschap, duurzame brandstof en CO2 compensatie. Sinds de oplevering van de Fuso Canter heeft Isaac Verster zelf al de nodige aanpassingen gemaakt. “De Canter heeft nu zes zonnepanelen op het dak en een accupakket. Verder hebben we nu een elektrische versnipperaar die er tien uur over doet om op te laden. Die willen we ombouwen zodat hij sneller kan laden. Dat als ie leeg is, je binnen twintig minuten weer op zestig of tachtig procent zit. Die mogelijkheid is er nu nog niet. Dat moeten we nu zelf bedenken. En dat doen we ook, dat zie je met de zonnepanelen en het accupakket: als het er niet is, dan bouwen we het gewoon zelf.”

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie