| 08:55 | Arjan Olsthoorn

Fabienne van de Pol is chauffeur én kandidaat missverkiezing

Ze heeft een opleiding gevolgd tot sportconsulent, maar is inmiddels een van de bekendste chauffeurs van Nederland: Fabienne van de Pol uit Nijkerk. Ze vindt rijden op een stoere truck prachtig, maar ze doet ook mee aan de verkiezing Miss World Nederland.

Ruim een jaar rijdt ze nu met een DAF CF-bakwagen met schamelaanhanger van transportbedrijf WoW (Willem op Wielen). Heel professioneel rijdt ze de combinatie achteruit het terrein op van Boels in Nijkerk, waar ze steigermateriaal moet lossen en een nieuwe vracht moet laden. Uit de werkplaats klinkt geroep. Fabienne gebaart enthousiast terug. Ze heeft helemaal haar draai gevonden in de mannenwereld.

Meiden die rijden

Iedereen kent haar vanwege het programma ‘Meiden die rijden’. Heel Nederland heeft kunnen zien hoe ze met een brede smile haar combinatie bestuurt en met de kraan hekken en andere bouwmaterialen laadt en lost. Knap werk. De meeste indruk heeft echter haar uitspraak gemaakt dat ze alles prachtig vindt waar diesel ingaat en rook uitkomt. “Dat krijg ik overal terug waar ik kom”, zegt ze. “Iedereen herkent me en herinnert me aan die uitspraak, maar ik meende het echt. Alles met diesel en rubber en grote apparaten vind ik helemaal te gek.”

‘Echt superleuk’

Het was eigenlijk helemaal niet Fabiennes bedoeling om chauffeur te worden. “Ik heb er zelfs nooit aan gedacht,” zegt ze. “Maar toen ik mijn opleiding Sport en Beweging had afgerond, kwam ik een keer toevallig bij WoW om iets te halen of te brengen. Toen liep ik de directeur tegen het lijf, die mij vroeg of ik niet chauffeur wilde worden. Ik zei direct ‘nee’, maar toen ik er later over nadacht, vond ik het wel wat. Ik houd van stoere auto’s en grote trucks. Dus toen heb ik de opleiding gevolgd en sinds een jaar ben ik chauffeur op deze ruim achttien meter lange combinatie met schamelaanhanger en 37,7 ton-meter kraan. Ik vind het echt, echt, echt, echt superleuk. Het rijden met de truck, maar ook het laden en lossen, het klauteren en klimmen over de lading en de contacten met klanten en collega’s: super.”

Miss Nederland

Wat ze ook leuk vindt, is meedoen aan de verkiezing van Miss World Nederland. In mei is de finale. Dan zal bekend worden wie Miss Nederland wordt en mag meedoen aan de wereldwijde Miss World-verkiezing. Spannend! Fabienne vindt het meedoen vooral leuk omdat het bij deze verkiezing niet alleen om het mooi-zijn gaat. “Je hoeft niet per se maatje 36 te hebben, het gaat er meer om wat je te brengen hebt”, vertelt ze.

Miss Nederland

Foto: Guus ten Hove/Gutenhof

Elk meisje dat meedoet, moet een maatschappelijk onderwerp hebben dat haar na aan het hart ligt. Fabienne heeft het onderwerp ‘gendergelijkheid’ gekozen. Ze vindt dat het voor het openbare leven niet moet uitmaken of je man of vrouw bent. “Het transport wordt nog steeds gezien als een mannenwereld, maar dat is volstrekt niet terecht. Ik wil laten zien dat je ook als vrouw prima kunt werken op een autolaadkraan. Er heersen nog steeds vooroordelen dat vrouwen daar minder geschikt voor zouden zijn. Ook zijn er vooroordelen dat mannen minder geschikt zouden zijn voor zogenaamde vrouwensectoren als de zorg: dat is net zo merkwaardig.”

Lees het volledige artikel in Truckstar 5.


Truckstar 5/2022

3 Reacties
  1. Nou Fabienne,er kan bijna géén twijfel zijn dat JIJ die Missverkiezing gewoon gaat winnen. Je beheersing van zo’n combi ,je schoonheid en je onderwerp gendergelijkheid zijn in mijn ogen TOPPERS ingrediënten voor Succes

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie