Boskalis en van Oord leveren eerste fase Maasvlakteprojekt af volgens planning.
Vijf jaar geleden startte het project Maasvlakte 2. Voor het grootschalige uitbreidingsproject van de Rotterdamse Haven tekenden Koninklijke Boskalis Westminster B.V. en Van Oord Dredging. Vorige week werd het eerste deel van dit immense project afgerond: 700 hectare bedrijventerrein, 11 kilometer aan zeewering 3,5 kilometer kademuur, 24 kilometer wegen, 14 kilometer spoor en 560 hectare havanbassin zijn vanaf nu klaar voor gebruik.
Toegankelijk voor schepen zijn de nieuwe havens nog niet: op dit moment plaatst het Havenbedrijf nieuwe lichtlijnen en boeien voor de scheepvaart. Naar verwachting kan op 22 mei de Maasvlakte 2 worden opengesteld voor schepen. Voorlopig alleen voor werkschepen voor de aanleg van terminals van APMT (APM Terminals) en RWG (Rotterdam World Gateway), maar vanaf najaar 2014 ook voor container- en bulkschepen.
Cijfers
Het persbericht over de oplevering van Maasvlakte 2 laat immense getallen zien: voor de realisatie van het project is 240 miljoen kubieke meter zand aangebracht om land te winnen, bedrijventerreinen op hoogte te brengen en 7,5 kilometer strand en duinen aan te leggen. 7 miljoen ton waterbouwsteen, 20.000 betonblokken van elk ruim 40 ton en 150.000 ton klein zijn in de 3,5 kilometer lange zeewering verwerkt. Bij de aanleg van nieuwe kademuren is zo’n 300.000 kubieke meter beton gebruikt.
Onderhoud
Voor de aanleg van deze eerste fase van Maasvlakte 2 (het nieuwe land, infrastructuur op Maasvlakte 2 en verbindingen met het bestaande havengebied) had het Havenbedrijf Rotterdam een budget van € 1,9 miljard beschikbaar. Het contract met Boskalis en Van Oord is verreweg het grootste en meest aansprekende van het werk. Het samenwerkingsverband, dat onder de naam PUMA door het leven gaat nam voor 1,1 miljard haar deel van het werk aan. Daarbij zorgt PUMA voor design, realisatie en onderhoud.
Onderdeel van het contract is een onderhoudsperiode van 10 jaar. Boskalis en Van Oord zorgen tot 2023 ervoor dat de gehele zeewering op sterkte blijft. Zoals aan de hele Nederlandse kust, zal ook hier zand aangebracht moeten worden op de zachte zeewering. Ook de harde zeewering wordt na elke zware storm gemeten en, indien noodzakelijk, wordt het keienstrand aangevuld.