Winterbanden
| 09:12 | Rik Werner

Duitsland scherpt eisen winterbanden trucks aan

Duitsland scherpt de wetgeving voor het gebruik van winterbanden op vrachtauto’s aan. Winterbanden moeten voortaan voorzien zijn van een sneeuwvloksymbool. Dat meldt Transport en Logistiek Nederland.

Ook komt er een verplichting voor de aanwezigheid van winterbanden op de voorste stuuras(sen). De boetes voor het rijden zonder de voorgeschreven banden gaan omhoog.

Weersomstandigheden

Voertuigen moeten in Duitsland met winterbanden zijn uitgerust als de weersomstandigheden daarom vragen. Volgens de wet is daarvan sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw en gladheid door ijs- of rijpvorming. Winterbanden moeten herkenbaar zijn aan het bergpictogram met een sneeuwvlokje.

M+S

Banden met een M+S (Mud & Snow) aanduiding mogen in Duitsland nog tot 30 september 2024 als winterband worden gebruikt, onder de voorwaarde dat ze voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Bij de aanschaf van nieuwe M+S banden is het zaak goed te kijken naar de productiedatum van de band; een viercijferige code op de zijwand van de band. Als die van na 31 december 2017 is, moet de M+S band over een sneeuwvlokje beschikken om nog als winterband te mogen worden gebruikt.

Onderzoek

Bij voertuigen tot 3,5 ton zijn winterbanden verplicht op alle assen. In de nieuwe wetgeving is vastgelegd dat er vanaf 1 juli 2020 ook winterbanden aanwezig moeten zijn op de voorste gestuurde assen van het motorvoertuig. Overigens kan dit nog veranderen. Er loopt een onderzoek naar de noodzaak van winterbanden op stuurassen. Voor aanhangwagens en trailers zijn de komende jaren geen winterbanden verplicht.

Eigenaar beboet

Het rijden in winterse omstandigheden met banden die niet aan de voorschriften voldoen, wordt in Duitsland voortaan zwaarder bestraft. Naast de bestuurder krijgt ook de eigenaar van het voertuig een boete. De eigenaar mag in geval van een overtreding € 75 afrekenen. De boete voor de bestuurder is € 60. Bij gevaar voor andere weggebruikers kan dat bedrag worden verhoogd tot € 80 met een strafpunt in het Duitse verkeersregister.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie