| 21:26 | Bert Mateboer

Duits verbod op 45-uursrust in cabine

Op 31 maart heeft Duitsland een wet aangenomen die verbiedt de 45-uurs weekendrust in de cabine door te brengen. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is bang dat er in het weekend veel buitenlandse chauffeurs naar Nederland zullen komen om hier de weekendrust door te brengen.

Duitsland volgt met de nieuwe wet de lijn van België en Frankrijk, die al eerder een verbod instelden op het doorbrengen van de 45-uursrust in de cabine. 

TLN-voorzitter Arthur van Dijk: ‘Onbegrijpelijk dat Duitsland met aanvullende regels is gekomen die niet Europees zijn afgestemd. Het betreft immers Europese rij- en rusttijdenregelgeving. We hebben juist een gelijk speelveld nodig in Europa, met meer samenwerking op handhaving, die overal een gelijke aanpak kent.’ De TLN-voorzitter roept de minister op om de Nederlandse handhaving snel in de pas te laten lopen met de handhaving in Duitsland, België en Frankrijk.

De boete kan oplopen tot 8.100 euro

De Duitse wet zal naar verwachting deze maand in werking treden, maar het is vooralsnog onduidelijk of en hoe dit verbod gehandhaafd gaat worden. Wordt de 45 uur rust in de cabine op de verkeerde manier doorgebracht, dan levert dat voor zowel de chauffeur als de ondernemer een boete op van 60 en 180 euro per uur. Aangezien de wekelijkse rust dan niet wordt erkend als rust, kan dit oplopen tot bedragen van 2.700 tot 8.100 euro.​

7 Reacties
 1. Ik ben geen chauffeur dus ik ben gewoon benieuwd waarom een chauffeur niet in de cabine van zijn truck 45 uur zou mogen rusten? Ik snap dus dat verbod niet. Kan je in je cabine dan niet slapen of zo?

  1. Roalnd wat heeft het zon en feestdagen rijverbod hier mee te maken ?

   Dat is juist ingesteld vanwege rust voor de chauffeurs.

 2. Moet de Duitse staat weer geld hebben en haal het maar weer weg bij de transport sector . Die jongens zijn allemaal voor U onderweg , word tijd dat die heren dat allemaal verzinnen eens hun verstand gebruiken .

  1. Beste Wesseling,

   Besef je wel dat je het hier hebt over mensen die voor een appel en een ei werken ? Zullen die mensen geen gezin of familie hebben die ze graag willen zien ?

   Deze mensen worden uitgebuit en op deze manier proberen diverse landen dit nog enigszins te voorkomen. In Nederland is het trouwens ook niet meer toegestaan maar er wordt niet op gehandhaafd helaas.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie