Kartel truckfabrikanten boete
| 10:44 | Rik Werner

Deutsche Bahn en Duitse leger bereiden schadeclaim voor tegen truckskartel

Deutsche Bahn, moederbedrijf van DB Schenker, en het Duitse leger gaan samen met nog veertig Duitse transportondernemingen een schadeclaim neerleggen bij de grote Europese vrachtwagenfabrikanten.

Die zouden zich volgens de EU schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming en illegale prijsafspraken. Dat melden de Süddeutsche Zeitung en persbureau Reuters.

Twee miljard

De miljoenenclaim wordt neergelegd bij Daimler (Mercedes-Benz), DAF, MAN en Volvo/Renault, zo laat een woordvoerster van Deutsche Bahn in de Duitse pers optekenen. Scania, eveneens door de EU schuldig bevonden, ontbreekt in het rijtje. Experts buigen zich nog over de exacte hoogte van het te vorderen schadebedrag. Volgens de Süddeutsche Zeitung zou het in totaal om de aanschaf van 35 duizend vrachtwagens gaan, met een waarde van twee miljard euro.

Hoog

Deutsche Bahn, het Duitse leger en de veertig vervoerders menen jarenlang te veel geld voor hun nieuwe vrachtwagens te hebben betaald. De EU oordeelde dat de truckfabrikanten heimelijk prijsafspraken hadden gemaakt en zo de prijzen van nieuwe trucks kunstmatig hoog hielden. De EU heeft de fabrikanten dit jaar een boete van 3,8 miljard euro opgelegd. MAN, dat als klokkenluider optrad, ging vrijuit. Scania heeft als enige hoger beroep aangetekend. De Zweedse fabrikant, net als MAN deel uitmakend van het Volkswagenconcern, ontkent dat er prijsafspraken gemaakt zouden zijn. Scania weigert vooralsnog haar deel van de boete, 880,5 miljoen euro, af te rekenen.

De Duitse claim staat niet op zichzelf. Ook in Nederland en elders in Europa worden schadeclaims tegen de grote Europese truckfabrikanten voorbereid.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie