| 14:33 | René Grünfeld

Update: aanvraag faillissement Brinkman Trans-Holland

Omdat de beslaglegging van donderdagmiddag niet voldoende heeft opgeleverd, vragen drie chauffeurs nu het faillissement van Brinkman Trans-Holland aan. Dat meldt de vakbond FNV.

Het drietal claimt 100 duizend euro aan achterstallige betalingen tegoed te hebben. Brinkman Trans-Holland is vooralsnog niet bereid met het geld over de brug te komen. Ook het bezoek onder politiebegeleiding van een deurwaarder leidde nergens toe. Er was weliswaar genoeg te vinden in de bedrijfsvestiging in Emmen, maar alles bleek al aan de bank verpand te zijn.

Enige optie

Erik Meijer, één van de drie chauffeurs, verklaart dat hij en zijn collega’s al lang procedures tegen Brinkman Trans-Holland hebben lopen, maar dat er – ondanks rechterlijke uitspraken – nog geen cent betaald is. In overleg met vakbond FNV is nu besloten een faillissementsaanvraag in te dienen: “Dat is de enige resterende optie.” Het was FNV dat een deurwaarder op het  Drentse bedrijf afstuurde omdat dit werknemers nog flink wat loon en vergoedingen schuldig is.

Criminaliteit

De bond en Brinkman Trans-Holland, dat veel planten voor Ikea vervoert, liggen allang overhoop. In  februari won de FNV een kort geding tegen het bedrijf over de betaling en de arbeidsomstandigheden van chauffeurs uit Polen en Moldavië en de naleving van de rij- en rusttijden. Volgens de krant Coevorden.nl deed de vakbond zelfs aangifte wegens sociaal-economische criminaliteit, waaronder uitbuiting en het vervalsen van loondocumenten. De rechter oordeelde toen dat Brinkman Trans-Holland deze mensen volgens de Nederlandse cao diende te betalen en niet langer in hun cabine mocht laten overnachten als daar geen aantoonbare noodzaak voor bestond.

Beslag bankrekening

Nu gaat het om drie medewerkers van Brinkman Trans-Holland die meer dan eens (!) onrechtmatig ontslagen zijn. Van deze FNV-leden werken twee chauffeurs nog steeds bij het Emmense bedrijf; van de derde is het arbeidscontract ontbonden. Het door de rechter geblokkeerde ontslag zou de drie geld hebben gekost doordat ze inkomsten misliepen. De vakbond wilde het transportbedrijf met een deurwaarder dwingen alsnog over de brug te komen. De FNV liet eerder al beslag leggen op een bankrekening van Brinkman Trans-Holland, maar daar stond te weinig geld op om de achterstallige betalingen te voldoen.

Op de foto: FNV-bestuurder Han Busker stelt met enkele chauffeurs en winkelmedewerkers in Barendrecht de misstanden in het transport voor Ikea aan de kaak.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht

 

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie