Het plan van de Deense minderheidsregering om weer grenscontroles in te voeren heeft averij opgelopen.
Dit betekent op zijn minst een flinke vertraging voor het plan van de regering van premier Lars Løkke Rasmussen, die met verscherpte grenscontroles internationale criminaliteit wil bestrijden. De Denen hebben veel last van criminaliteit die zijn oorsprong in Oost-Europa heeft. Het aantal truckdiefstallen is bijvoorbeeld enorm gestegen de afgelopen twee jaar.
De Deense regering wilde 47 miljoen kronen, (6,3 miljoen euro), inzetten om extra gebouwen te plaatsen en zo’n honderd man extra douanepersoneel aan te trekken.
Duitsland en de EU protesteren
Maar nog niet iedereen in Denemarken is overtuigd van de noodzaak tot herinvoering van grenscontroles. En ook buiten Denemarken is er kritiek op het plan. De Duitse regering maakte protest, en de Europese Commissie stond ook direct op haar achterste benen. Die is bang dat het ‘Europese project’ deuken oploopt en dat het Europese principe van vrij verkeer van personen en goederen teniet gedaan wordt.
Op 1 juli wordt er in Kopenhagen opnieuw gestemd over de grenscontroles. Het is verre van zeker of het plan er dan door komt. Als dat wel gebeurt betekent dit dat je als chauffeur aan de kant gezet kunt worden voor een controle, iets wat nu, bij wijze van steekproef, ook kan gebeuren.
TLN
Transport en Logistiek Nederland (TLN) schaart zich eveneens bij de tegenstanders, aangezien een ongehinderde goederenstroom in het belang is van Nederlandse transportbedrijven.
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich zegt: Wij kunnen niet accepteren dat het vrij reizen van Schengen zomaar teniet gedaan wordt”.
Het Deense plan is een wens van een populistische rechtse partij (DVP) in Denemarken die – net als in Nederland – niet in de regering zit, maar wiens gedoogsteun wel noodzakelijk is om het beleid en de plannen van de minderheidsregering door het parlement te krijgen.
Foto: Grenscontrole van de Deense douane in Padborg in 2009 (ANP).