Auvinen
| 12:02 | Arjan Olsthoorn

De jubileumtruck van Auvinen

Als je bedrijf zeventig jaar bestaat, is dat reden voor een feestje. En als je dan ook nog Auvinen heet, doe je dat met een speciale vrachtwagen. Maak kennis met de Anniversary Cruiser.

Je vindt het gehele verhaal in de Supertruck Special.

Kuljetus Auvinen (Auvinen Transport) werd opgericht in 1953 in Kiuruvesi, gelegen in Centraal-Finland. Väinö Auvinen startte het bedrijf met een houtvrachtwagen. maar aan het eind van de jaren zestig verhuisde hij naar Zuid-Finland omdat daar meer werk was. De eerste vrachtwagen voor cementtransporten kwam in 1962. Dat was een Volvo 465 met twee assen en een laadvermogen van twee kuub. Vanaf dat moment specialiseerde Kuljetus Auvinen zich in cement-, as- en bulktransporten.

Mika Auvinen groeide in de jaren zeventig op met het bedrijf. Hij werkte in zijn vrije tijd en alle vakanties bij zijn vader, dus als de diesel in Mika’s aderen niet al vanaf de geboorte aanwezig was, kwam dat snel daarna. Al op jonge leeftijd zat hij achter het stuur voor korte ritten of rangeerwerk op de laad- en loslocaties. Op negentienjarige leeftijd maakte Mika zijn eerste echte eigen rit van Sörnäinen naar Nurmijärvi. Dat was met een Volvo F12. Daarvoor was er speciale toestemming van de autoriteiten nodig, omdat de officiële leeftijdsgrens voor het rijden met een vrachtwagen twintig jaar was. Hij had die dag naar huis kunnen rijden, maar bleef voor het eerst alleen in de vrachtwagen overnachten, gewoon omdat het kon. Dat was een fundamentele mijlpaal. In 1992 kocht Mika het eerste aandeel van het bedrijf van zijn vader en in 1997 nam hij het hele bedrijf over, zodat Väinö van zijn verdiende pensioen kon gaan genieten.

Showtrucks

In 1982 werd het Zweedse magazine Trailer opgericht en Pena kocht elk tijdschrift voor Mika. Trailer organiseerde ook de Nordic Trophy en Mika droomde ervan hier ooit aan mee te doen. De eerste keer ging hij in 1994 als bezoeker naar de show in Elmia. Drie jaar later was Mika eigenaar van het bedrijf en bracht hij zijn eerste truck naar de Nordic Trophy. Die truck had airbrush-tekeningen van Mari Impola en roestvrijstalen accessoires van Hio-Mex. De truck won de tweede plaats in de bulkcategorie. Die tweede plaats wakkerde de droom aan om misschien ooit de Nordic Trophy te winnen.

Terugkijkend op het succes bij showtruckwedstrijden zou je kunnen zeggen dat Mika Auvinen de meest legendarische truckbouwer van Europa is en alles heeft gewonnen. Acht Nordic Trophy-overwinningen maken Mika de grootste op dit moment. Op veel andere Europese truckshows viel Auvinen ook regelmatig in de prijzen. Het niveau bij het opbouwen van vrachtwagens is door het dak gegaan en Mika en zijn team zijn altijd degenen geweest die de grenzen van wat mogelijk is hebben verlegd.

Volvo’s op een Scania

De Anniversary Cruiser werd gebouwd ter ere van het zeventigjarig bestaan van het bedrijf. De truck heeft hetzelfde kleurenschema sinds de begindagen van het bedrijf. De stijl weerspiegelt en eert de stijlen uit het begin van de jaren tachtig. Het idee was om een moderne, stijlvolle truck te bouwen die het verhaal van het bedrijf vertelt door de kleuren, strepen en airbrush-tekeningen.

De oprichter van het bedrijf, wijlen Väinö (Mika’s vader), hield van Volvo’s en ter ere daarvan kreeg de truck enkele unieke exemplaren op de zijkanten van de cabine. Aan de bestuurderskant een foto van een F10 uit 1977 die als eerste naar Finland kwam. Zelfs werknemers van Volvo uit Göteborg kwamen naar Finland en namen foto’s van de truck die op de zijkant is afgebeeld. Aan de andere kant van de cabine staat een F12 van 1988, waarover ook veel verhalen te vertellen zijn.

De Anniversary Cruiser is opgebouwd door dezelfde mensen die al tientallen jaren betrokken zijn bij de vrachtwagens van Mika. Door de jaren heen hebben zij verschillende meesterwerken opgebouwd. “Alleen ben je niets, maar samen met de besten zijn er geen grenzen aan wat mogelijk is”, zegt Mika altijd. Team Auvinen is een begrip dat velen kennen en Mika’s waardering en dankbaarheid richting zijn team is ongeëvenaard.

Tekst en foto’s: Tapani Arokoski


Meepraten? Schrijf hier jouw reactie