CDA en PvdA willen dat het mogelijk wordt vrachtwagen- en buschauffeurs een alcoholslot op te leggen.
Nu kan een alcoholslot alleen opgelegd worden aan personenautobestuurders, zie foto. Krijgt een beroepschauffeur een alcoholslot opgelegd in de personenauto, dan mag hij of zij ook geen truck of bus meer besturen.
Er mag gedurende deze sanctie namelijk alleen in het voertuig met het alcoholslot gereden worden.
Rechter vindt dit te ver gaan
Een rechter in Haarlem oordeelde onlangs echter anders en gelastte onlangs het oplegde alcoholslot uit de personenauto van een 42-jarige chauffeur uit Wormerveer te halen. De rechter vond het te ver gaan dat de chauffeur zijn beroep niet meer kon uitoefenen. De man was betrapt met alcohol op achter het stuur van de personenauto.
CDA-Kamerlid Sander de Rouwe en PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zagen een aantal van zulke gevallen. “De chauffeur kan dan direct zijn baan kwijtraken, daarom is het voor veel rechters een te zware maatregel. Voor ons reden om te kijken of er geen alcoholslot voor vrachtwagens kan komen”, zegt De Rouwe tegen RTL Nieuws.
Nu verbiedt de wetgever de inbouw van alcoholsloten in bedrijfsvoertuigen omdat van de chauffeurs ‘speciale verantwoordelijk kan worden verwacht.’
Bovendien delen sommige truckchauffeurs en praktisch alle buschauffeurs hun voertuigen, wat zou betekenen dat alle bussen in Nederland met een alcoholslot uitgerust zouden moeten worden.
Het CBR is overigens in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter in Haarlem. Zolang dit hoger beroep dient, gaat het alcoholslot-programma gewoon door en kunnen beroepschauffeurs nog altijd een alcoholslot opgelegd krijgen.
Het alcoholslot bestaat nu ruim een jaar. In 2012 is het aan zo’n 4.000 automobilisten opgelegd.
Foto: Alcoholslot in een personenauto. (ANP)