‘Cao-partners verantwoordelijk Polen-probleem’
Minister Kamp van Sociale Zaken zegt dat het aan de cao-partners is om de cao-regels te handhaven in de transportsector, en Polen-constructies aan te pakken.
“De cao-partijen hebben zelf een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de handhaving van de cao”, aldus minister Kamp. Hij zegt echter ook dat de cao-partijen bij onderbetaling van chauffeurs de hulp in kunnen roepen van de arbeidsinspectie, mits “er sprake is van een gegrond vermoeden en met een oogmerk op rechtsvervolging.”
Minister Kamp deed de uitspraken in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamerleden Spekman en Dekken, beiden van de PvdA.
Nederlands bedrijf = Nederlandse cao
De minister erkent in zijn antwoorden dat wanneer een Nederlands transportbedrijf Poolse chauffeurs in dienst neemt, de chauffeurs volgens de Nederlandse cao betaald moeten worden.
Sommige transportbedrijven proberen deze cao-plicht te omzeilen door in bijvoorbeeld Polen een uitzendbureau op te zetten en Poolse chauffeurs via dit ‘Poolse’ uitzendbureau in dienst te nemen. De chauffeurs ontvangen dan een Pools salaris.
Minister Kamp haalde als voorbeeld van deze truc transportbedrijf Mooij aan uit Milsbeek, en de recente uitspraak van de rechter in Roermond. Die oordeelde dat Mooij op oneigenlijke gronden Poolse chauffeurs Poolse salarissen betaalde.
Overigens is deze cao-plicht alleen van toepassing als de cao algemeen verbindend is verklaard. Anders geldt het Nederlandse minimumloon als ondergrens qua loon voor buitenlandse werknemers bij Nederlandse (transport-)bedrijven.
Geen gegevens bekend
Kamp zegt echter dat er geen gegevens bekend zijn over hoeveel buitenlandse chauffeurs in dienst zijn bij Nederlandse transportbedrijven. Hij kon dus geen antwoord geven op de vraag van de Kamerleden of Oostblok-chauffeurs Nederlandse chauffeurs uit de markt verdringen.
Overigens is bij een periodiek overleg in april tussen de cao-partners en de arbeidsinspectie nog eens bevestigd dat meldingen en klachten over onderbetaling bij de arbeidsinspectie gedaan kunnen worden. In 2010 en tot op heden in 2011 werden negen meldingen gedaan over onderbetaling, waarbij in acht gevallen geen sprake was van een overtreding. in de negende zaak loopt het onderzoek nog.
Foto: Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ANP)