| 09:00 | Arjan Olsthoorn

Bremmer geeft les in elektrische Volvo FH

Vanaf nu is het mogelijk om rijles te krijgen in een elektrische vrachtwagen. Bremmer Transportcollege uit Hazerswoude heeft onlangs de eerste elektrische Volvo FH Electric-lestruck in gebruik genomen. Daarmee is het bedrijf klaar om een nieuwe generatie vrachtwagenchauffeurs ‘groen’ op te leiden.

Elektrisch rijden is in opmars, ook in transport. Met de komst van zero-emissiezones in binnenstedelijk gebied en de verduurzamingsdoelstellingen waar de sector aan gebonden is, groeit het aantal elektrische vrachtwagens op de weg. Dit vraagt om een nieuwe aanpak binnen de rijopleiding van beroepschauffeurs.

De eerste

“Wij werken veel voor overheidsinstanties, zoals gemeenten en provincies. Waar voorheen kwaliteit en prijs leidend waren in de rijopleiding-tenders, staat nu vergroening bovenaan. Met de aanschaf van deze Volvo FH Electric, zijn wij de weg ingeslagen naar ‘groen’ opleiden”, zegt Wout Bremmer, directeur van Bremmer Transportcollege. “Via de Rijksdienst voor het Wegverkeer en het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) hebben wij begrepen dat wij de allereerste elektrische lestruck van Nederland en misschien zelfs ter wereld in gebruik hebben genomen”, zegt Bremmer trots.

De Volvo FH Electric wordt als trekker-oplegger ingezet voor de CE-rijopleiding en Code 95-nascholing. Uiteindelijk zal de trekker ook voor LZV-opleidingen worden ingezet. “Een nieuwe generatie chauffeurs wordt bij ons opgeleid. Het is goed om hen dan meteen kennis te kunnen laten maken met een elektrische aandrijflijn.”

Enthousiaste reacties

De truck is intussen een paar weken in gebruik en de reacties zijn erg positief. “De leerlingen reageren enthousiast als ze met de Electric mogen lessen en ook in onze omgeving wordt er goed op onze nieuwe lestruck gereageerd. Voor de bewoners van de wijken waar wij doorheen rijden is het een verademing.” Omdat de truck stil, is er tijdens de rijopleiding met de elektrische truck extra aandacht voor het gezien worden door kwetsbare weggebruikers.

De laadpaal op het eigen terrein is dusdanig geplaatst, dat de trailer na elke les bewust moet worden afgekoppeld, voordat de truck kan worden bijgeladen. Op deze manier wordt het laadproces bijgebracht.

Lees ook: Nieuwe elektrotrucks uit China

“Bij de Code 95-nascholing krijgen we natuurlijk ook chauffeurs in de truck die diesel rijden en er aanvankelijk sceptisch tegenover staan. Maar tot nu toe is geen enkele chauffeur na de praktijkdag nog negatief over het elektrisch rijden. Ook zijn er nu al leerlingen van de rijopleiding die expliciet vragen om lessen op de Electric. Volgend jaar willen we ons wagenpark uitbreiden met een elektrische Volvo-bakwagen, zodat we de C-rijopleiding ook uitstootvrij kunnen aanbieden,” besluit Bremmer.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie