De Tweede Kamer heeft ingestemd met wetgeving die het mogelijk maakt om ook verladers aansprakelijk te stellen voor het uitbuiten van chauffeurs, de zogeheten ketenaansprakelijkheid.
Tot nu toe was het alleen mogelijk om transportbedrijven aan te pakken die chauffeurs uitbuiten. In de meeste gevallen gaat het dan om transportbedrijven uit het oosten van Europa die wel of niet echt bestaan.
Volgens minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het nu echt afgelopen met de schijnconstructies: “Dit is een belangrijke stap op weg naar een eerlijke arbeidsmarkt. Naast alle foute transportbedrijven kunnen nu ook foute opdrachtgevers worden aangepakt. Het is afgelopen met de schijnconstructies en met de chauffeurs die hier voor een prikkie rondrijden en zo andermans werk inpikken.”
Bekeuringen
De wet ketenaansprakelijkheid in het wegvervoer maakt dat verladers niet langer kunnen doen of hun neus bloedt. De afgelopen jaren zijn er al de nodige bekeuringen uitgedeeld aan transporteurs die de cabotageregels overtreden en onderbetaalde buitenlandse chauffeurs achter het stuur zetten. Nu zijn dus ook de opdrachtgevers van deze transportbedrijven wettelijk aansprakelijk geworden. De maatregel moeten voorkomen dat bedrijven die hun mensen netjes volgens de cao betalen, worden kapotgemaakt door concurrenten die daar geen boodschap aan hebben.
Schijnconstructies
De Wet Aanpak Schijnconstructies, zoals hij officieel heet, was in 2015 al goedgekeurd door de Eerste Kamer maar gold tot nu toe niet voor de Nederlandse transportsector. “De wet is gericht op de correcte loonbetaling aan werknemers en ziet niet toe op het introduceren van extra aansprakelijkheden voor vervoerders of degenen die laten vervoeren”, zei de minister indertijd bij de behandeling van zijn wetsvoorstel.
Praktisch probleem
Binnen de transportsector zou het volgens hem een praktisch probleem zijn dat chauffeurs in het wegvervoer vaak voor een groot aantal opdrachtgevers rijden die actief zijn binnen meerdere logistieke ketens. “Het is vaak ondoenlijk die allemaal aan te spreken bij vermeende onderbetaling”, stelde Asscher, die meende dat chauffeurs door hun grotere aantal opdrachtgevers minder last van uitbuiting hebben en van neerwaartse prijsdruk. Die misvatting is nu dus gecorrigeerd.
Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht