Het CBR is onduidelijk met de informatie die het naar buiten brengt omtrent de naderende Code 95-deadline.
Dat zegt Jan Hoogland van opleidingscentrum VCM Leusden. “Op 10 september 2016 moet iedere chauffeur zijn Code 95 bij hebben laten schrijven op het rijbewijs. Daar is veel onduidelijkheid over en het komt op de opleiders aan om chauffeurs uitleg te geven”, aldus Hoogland.
Jan Hoogland van VCM Leusden en H&R krijgt veel vragen van chauffeurs over de verplichte nascholing. Zijn bedrijf geeft ook rijtrainingen, onder andere in deze Scania.
‘Wie moet het ze vertellen?’
“De handicap is dat de meeste chauffeurs niet precies weten hoe en wat. Want wie moet het ze vertellen”, vraagt Hoogland zich af. “Neem je contact op met het CBR, dan stoot je je neus en krijg je slechts oppervlakkige antwoorden over de verplichte nascholing”, zegt Hoogland over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.
Want voor veel chauffeurs is het niet duidelijk op welke manier ze hun Code 95 op het rijbewijs bijgeschreven moeten krijgen. Moeten ze verlengen, of vernieuwen? En welke cursussen voor de verplichte nascholing moeten ze eventueel nog volgen? Veel vragen dus, Hoogland: “De CBR-website is moeilijk. Het staat er wel, maar niet erg uitgebreid en je moet zoeken.”
“De vakbeweging zegt ook erg weinig en werkgevers weten ook niet alles. Wij krijgen iedere dag gemiddeld drie telefoontjes van mensen die vragen hebben”, aldus Hoogland die vindt dat het CBR haar verantwoordelijkheid moet nemen en voorlichting moet geven.
Wat moet je doen?
Hoogland: “Wij raden aan als je rijbewijs verloopt in 2016, 2017, 2018 of 2019, om je nu medisch te laten keuren en je rijbewijs te laten verlengen, mits je 35 uren verplichte nascholing afgerond hebt. Daarvan moeten zeven uren praktijktraining zijn geweest, zoals BBS of Het Nieuwe Rijden.”
“Dit moet je vóór 10 september geregeld hebben aangezien voor Nederlandse chauffeurs op dat moment de Code 95-plicht ingaat.”
“Wij raden chauffeurs aan om dit in augustus al geregeld te hebben omdat we een enorme drukte verwachten bij het CBR in de aanloop naar 10 september”, aldus Hoogland.
Verlengen of vernieuwen?
Dan is er het verschil tussen je rijbewijs verlengen en vernieuwen. Hoe zit dat? “Verlengen betekent dat de geldigheidsduur van het rijbewijs opnieuw ingaat. Voor rijbewijs C is dat tegenwoordig nog maar vijf jaar. Verleng je nu, en heb je je Code 95 afgerond, dan zal de geldigheidsduur van de Code 95 synchroon aan die van het rijbewijs lopen, en moet je over vijf jaar weer hetzelfde doen.”
“Nu vernieuwen betekent dat de geldigheidsduur van het rijbewijs gelijk blijft, maar dat de Code 95 vijf jaar geldig is. Die twee lopen dan niet synchroon. Loopt de geldigheid van je rijbewijs tot bijvoorbeeld tot 2020, dan kun je – nu in 2016 – je rijbewijs vernieuwen en de Code 95 erbij laten schrijven. Maar dan moet je in 2020 alsnog je rijbewijs verlengen, om hem in 2021 weer te vernieuwen om vijf jaar nieuwe Code 95 bij te laten schrijven”, legt Hoogland uit.
Jan Hoogland: Heb je je rijbewijs eenmaal afgehaald, controleer dan goed of alles wel klopt!
Reactie CBR: Wij communiceren wel actief
Het CBR ontkent niet dat er onduidelijkheid bestaat over het bijschrijven van de Code 95. Maar in een reactie zegt het CBR wel degelijk een actieve rol aan te nemen in de voorlichting aan chauffeurs:
“Zo publiceren wij al jaren over de deadlines, geven wij sinds 2009 persberichten uit over de actuele stand van zaken om aandacht in de vakbladen voor dit onderwerp te vragen. Daarnaast voeren wij structureel overleg met de werkgevers en werknemersorganisaties over dit onderwerp. Zij communiceren actief over dit onderwerp”, aldus een persvoolichter tegen Truckstar.
Aparte webpagina Code 95
“Om het de chauffeurs nog gemakkelijker te maken is onze website volledig vernieuwd en hebben wij een aparte webpagina ingericht speciaal voor deze doelgroep. Algemene info is te vinden op: https://www.cbr.nl/nascholingcd.pp. Persoonsgerichte informatie over reeds gevolgde cursussen vindt de beroepschauffeur op: mijn.cbr.nl. Inloggen doe je met DigiD.”
“Binnenkort versturen wij een gerichte mailing naar chauffeurs met rijbewijs behaald voor 09-09-2009 en die één of meerdere cursussen hebben gevolgd maar nog geen Code 95 hebben. Echter, het sturen van individuele informatie over Code 95 is niet mogelijk omdat er veel uitzonderingen gelden en sprake is van individuele afwegingen op basis van informatie die niet bekend is bij het CBR. Iedere situatie is anders.”
Klantenservice CCV
“Wanneer een chauffeur vragen heeft kan hij/zij altijd contact opnemen met klantenservice CCV zodat er gericht naar zijn/haar situatie gekeken kan worden. Ons advies: zorg dat je op tijd klaar bent”, aldus het CBR.
Daarnaast meldt het CBR dat er op 1 januari 2016 er 190.907 chauffeurs waren die één of meerdere Code 95-cursussen gevolgd hadden. Slechts 97.025 chauffeurs hadden op dat moment hun verplichte nascholing afgerond.
Openingsfoto: De praktijkcursus Het Nieuwe Rijden is één van de trainingen die je als chauffeur kan volgen.