De Europese Commissie heeft besloten in actie te komen tegen Duitsland vanwege de minimumloon-eis in het wegtransport.
De Europese Commissie heeft geoordeeld dat Duitsland het vrije verkeer van goederen en diensten op een onevenredig zware manier belemmert door een minimumloon-eis voor buitenlandse werknemers op te leggen. De commissie start een zogeheten inbreuk-procedure.
Onevenredige hinder
Vooral wat betreft het transport vindt de Europese Commissie dat Duitsland te ver gaat. De minimumloon-eis creëert administratieve romplslomp in het transit-vervoer en bepaalde internationale vervoersbewegingen. Dit is volgens de Europese Commissie niet te rechtvaardigen.
Bestrijding oneerlijke concurrentie
Het minimumloon was ingesteld door de Duitsers om de huidige oneerlijke concurrentie en uitbuiting in het wegtransport en andere sectoren te bestrijden.
De Europese Commissie vindt echter dat er andere, meer realistische manieren moeten worden toegepast door Duitsland om oneerlijke concurrentie en het uitbuiten van chauffeurs te bestrijden.
Welke maatregelen dat zijn, wordt door de Europese Commissie in het midden gelaten. De commissie benadrukt dat het de minimumloon-eis als zodanig wel steunt. Duitsland heeft nu twee maanden de tijd om te reageren op de procedure.
Lees ook:
Verplicht minimumloon goed idee
TLN: stop wildgroei nationale regels
Uitstel minimumloon transitovervoer
Eensgezindheid aanpak oneerlijke concurrentie
Onderzoek: EU-uitbreiding Oost-Europa negatief voor wegtransportsector