Er verblijven steeds meer illegalen in en rond Calais, hopende op een lift met een truck naar Engeland.
Het immigrantenprobleem in Calais loopt verder uit de hand. Er bevinden zich nu zo’n 2.500 illegalen rond het Noord-Franse havenstadje, aldus de burgemeester van Calais, Natacha Bouchart. Dat zijn er duizend meer dan afgelopen september.
Risico op enorme boete chauffeurs
De illegalen veroorzaken grote overlast voor de lokale bevolking en vormen daarnaast een gevaar voor chauffeurs die naar Engeland willen. De illegalen proberen op alle mogelijke manieren toegang tot trucks en trailers te vinden en mee te liften.
Chauffeurs en transporteurs lopen hiermee het risico enorme boetes te krijgen als er immigranten in trucks aangetroffen worden. De Britse douane controleert in Calais op de aanwezigheid van verstekelingen in trucks. Per gevonden persoon kan de chauffeur een boete van tot 2.000 pond krijgen, tenzij aangetoond kan worden dat de chauffeur een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen heeft.
‘Schengen werkt niet’
“Het gebrek aan een Europees systeem om de migrantenstromen onder controle te houden en een gebrek aan solidariteit tussen verschillende EU-landen”, ligt ten grondslag aan de problemen in Calais aldus burgemeester Bouchart.
“Er is geen EU-beleid. Het Schengen-verdrag werkt niet. Ik stel voor dat we dit herzien. Veel van de illegalen willen er zelfs voor sterven om naar Engeland te komen”, aldus de burgemeester in een recent gesprek met Engelse parlementsleden.
De illegalen kunnen, eenmaal in Europa dankzij de open grenzen van het Schengen-gebied, gemakkelijk naar Calais reizen. Groot-Brittannië bevindt zich echter buiten het open grenzen-gebied van Schengen.
Daarmee is Calais een laatste douane-barrière voor de illegalen die Engeland als bestemming hebben. Bouchart dreigde eerder al de haven van Calais helemaal te sluiten als er niet snel een oplossing komt. De Franse president François Hollande suggereerde onlangs dat er een nieuw opvangcentrum moet komen, in navolging van het gesloten Rode Kruis-kamp in Sangatte.
EU laat Calais in de kou staan
Dat ziet Bouchart ook wel zitten, die tevens stelt het Britse uitkeringensysteem voor immigranten de oorzaak is van de stroom illegalen. Dat werkt als een magneet. De stad voelt zich tevens in de steek gelaten door de EU. “De EU heeft niets gedaan om te helpen. Niemand is hier komen kijken en de EU heeft ons geen cent betaald. Alle problemen zijn door onszelf aangepakt.”
Los van de overlast, geweld en andere problemen voor de inwoners van Calais, blijft het voor chauffeurs oppassen geblazen. Aangeraden wordt om na de Belgisch-Franse grens nergens meer te stoppen en in één streep door te rijden naar de haventerminals of de kanaaltunnel-terminal.
De illegalen komen uit landen als Eritrea, Syrië, Afghanistan, Pakistan en Sudan en hebben niets te verliezen, zijn zeer brutaal en wagen op de meest gekke plekken een poging om aan boord van een truck te klimmen. Maar bovenal is het een menselijke tragedie die zich in Calais afspeelt. (Foto: ANP)