Het Truckstar Festival is bovenal een feest voor de Nederlandse chauffeur en zijn vrachtwagen, maar traditiegetrouw verwelkomen we ook veel gasten uit het buitenland.
Hoe vermaken zij zich? We maken een rondje langs een aantal verschillende nationaliteiten.
Belgie
We treffen Nieck Vanmarcke (openingsfoto) bij zijn prachtige zwarte DAF XF105. De Vlaming heeft het prima naar zijn zin: “Het is voor mij echt een topweekend. Eigenlijk begon het vrijdag al; mijn truck is gespoten in de stijl van de tv-serie over de Sons of Anarchy motorclub. Van airbrush-artieste Willeke Timmer van MW Designs kreeg ik te horen dat één van de acteurs uit die serie; David LaBrava in Nederland op bezoek was bij enkele motorvrienden. Toen hebben we afgesproken zodat hij mijn truck kon bekijken.” Dat bleek een schot in de roos. “David is erg gecharmeerd van de truck en heeft heel veel foto’s gemaakt. Hij vertelde dat de complete crew deze week bij elkaar komt voor de opnames van een serie nieuwe afleveringen. Hij meldde vol overtuiging dat hij alle foto’s wil laten zien aan de rest van de Sons of Anarchy crew. Dat vind ik nou gaaf!”
Dubbel genieten dus voor deze Belg. Toch is het pas zijn eerste Truckstar Festival: “Ik lees al sinds mijn jeugd het blad Truckstar, maar nog nooit had ik tijd om het Festival te bezoeken. Het is wel een beetje een droom die uitkomt.”
Zweden
Even verderop staat een hele rits bijzondere Scania’s uit Zweden. Håkan Runeborgs, eigenaar van een prachtig verbouwde Scania torpedo 164.480 doet het woord voor de groep, die met 22 personen en 8 trucks bijna een Zweedse invasie genoemd kan worden. “Voor ons is dit echt het summum. Iedereen is vriendelijk, uitgelaten en nergens vind je zoveel trucks van verschillende nationaliteiten als op dit evenement. Dit blijft voor ons echt een jaarlijks terugkerend uitje.” De Zweden zijn zelf ook organisator van een truckshow. “We organiseren in Helsingborg jaarlijks een kleine truckshow voor vrienden en bekenden. Maar dat staat in geen vergelijking tot wat we hier in Assen meemaken.”
Indianen
Een andere Zweed die we op de paddock spreken is Tudde Gahne. Zijn Scania R480 is er een met een bijzonder verhaal. De truck is gespoten met authentieke indianentaferelen van onder andere de legendarische ‘Sitting Bull’. Dat is iets wat we wel vaker zien, maar niet zo bijzonder als op de truck van Tudde. Alle afbeeldingen zijn geinspireerd op originele foto’s die Bill Groethe; een Amerikaan op leeftijd in 1948 maakte. De truck maakt de nodige tongen los. Tudde: “Afgelopen juni is Ernie la Point bij ons geweest om de truck te bekijken en te signeren. Hij is de kleinzoon van Sitting Bull en reist de hele wereld over om lezingen te geven over het Indianenbestaan.” Zelfs het interieur is compleet ingericht in Indianenstijl: “We wilden graag een soort ’tipi’-interieur en daar heeft onze vriendin Mia Karlsson van MK Hyttdesign voor gezorgd”, meldt Tudde. De truck is op zijn zachts gezegd uniek te noemen!
Polen
Ook uit Oost-Europa zijn enkele bijzondere trucks aanwezig. Vaak worden chauffeurs uit Oost-Europa met de nek aangeken, maar niet op het Truckstar Festival. We spreken met Jarek Repinski, eigenaar van een Scania R560 in Hotrod stijl en Patryk Stalke, zoon van de chauffeur van de truck. Begin juli won de truck nog de hoofdprijs op ‘Master truck’een van de grootste truckshows in Polen. Repinski staat bekend als een bedrijf met een verregaande liefde voor trucks. “We hebben veertig trucks waarvan er circa 15 min of meer ‘gepimpt’ zijn, vertelt Jarek. Het is echt onze grootste liefhebberij.” Het Truckstarfestival bevalt de heren buitengewoon goed. “Nergens in Europa vind je een show van dit formaat. Master Truck is ook erg mooi, maar kan met 300 deelnemende trucks echt niet tippen aan het Truckstar Festival.” Ook Patryk geniet met volle teugen van het Festival. Toch heeft hij zelf weinig met trucks: “Mijn interesse ligt bij computers en andere IT zaken. Maar voor de gezelligheid ga ik graag mee naar shows.”
Ierland
Een oude bekende voor het Festival is Glenn Piggots. Samen met zijn vader komt hij al voor de zevende keer in Assen. Het tweetal is hier met een prachtige lichtblauwe DAF 105.510. Een absolute showtopper, maar toch met een zeer rustige uitstraling. Glenn geeft uitleg over het bijzondere thema van de truck. “De hele truck is gespoten en ingericht in de stijl van ‘hurling’, een typische Ierse volkssport die volgens mij nergens anders gespeeld wordt. Hierbij gaat het erom om met een houten stick een kleine leren bal in een H-vormig doel te schieten.” Glenn gaat na het Festival nog verder Europa in. “We moeten maandagmorgen lossen in Duitsland, alvorens we teruggaan. Het werk moet iåmmers wel doorgaan!”
Bovenstaande selectie is slechts een kleine greep uit de vele buitenlandse trucks die te vinden zijn op de paddock. Ook Italianen, Duitsers en vele andere nationaliteiten zijn er te vinden. Maar wees er snel bij; een aantal van deze trucks vertrekt vroeg weer richting het thuisland!