Medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden hebben in 2011 het leven geëist van zo’n vijftig mensen.
Dat is bijna tien procent van alle dodelijke verkeersslachtoffers in ons land in 2011. Kennelijk trekken veel mensen zich niets aan van de waarschuwingen op de medicijn-verpakkingen.
Bovendien beperkt het probleem zich niet tot Nederland. Uit een groot Europees onderzoek blijkt dat driekwart van de gebruikers van medicijnen met een gele waarschuwingssticker zich niets van die sticker aantrekt.
Bloedproef
Bij ruim een kwart van alle bloedonderzoeken die de Nederlandse politie bij bestuurders laat doen, blijkt dat men gereden heeft onder invloed van medicijnen. De enige manier voor de politie om dit vast te stellen is met een – enigszins omslachtige – bloedproef door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).
Rijden onder invloed van medicijnen is niet direct strafbaar. Rijden onder invloed van alcohol, en sinds kort ook drugs, is wel strafbaar. Pas als er een ongeluk is gebeurd, en het NFI de waarschijnlijkheid heeft aangetoond dat er bepaalde medicijnen in het spel waren, kan een straf opgelegd worden.
Hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Han de Gier was onlangs te gast in Nieuwsuur en sprak over dit grote probleem, zie video hieronder.