Maak een account aan en switch eenvoudig tussen jouw favoriete magazines


Praktijktest MAN TGX XXL 18.540 Euro 5

18 januari 2009 | 09:46

Praktijktest MAN TGX XXL 18.540 Euro 5

De nieuwe generatie MAN-trucks vormt al een vertrouwd beeld op de weg. Wij testten deze keer het topmodel, de TGX XXL met 540 pk zescilinder lijnmotor. Daarmee kun je in de Ardennen aardig uit voeten, hebben we gezien.

Natuurlijk roep je nu meteen dat er boven de 540 ook nog een 680 pk motor is. Dat klopt. Die dikke V8 lijkt echter in eerste instantie vooral geschikt voor het heel zware werk; voor het normale wegtransport zou 540 pk ruim voldoende moeten zijn. Wellicht krijgen we die dikke V8 later nog eens voor onze testtrailer, maar eerst deze zwaarste versie van de D26. Die krachtbron heeft een cilinderinhoud van 12.419 kubieke centimeter om precies te zijn en is goed voor een koppel van 2.500 Nm tussen de 1.050 en 1.350 omwentelingen. Enorm veel dus en vooral het ‘alles onderuit de kast’ principe spreekt ons bij voorbaat aan. We zijn niet teleurgesteld, dat kunnen we je alvast melden na onze testrit. De zespitter sjouwt lekker door bij lage toeren en menig collega, leeg of vol, zag onze Pacton van achteren tijdens de klim.

Chique
De TGX in XXL-uitvoering doet ondanks de kanariegele kleurstelling bijna chique aan. MAN heeft er echt iets moois van gemaakt met de laatste facelift en hij ziet er zeer geslaagd uit. Fraaie chroomelementen, modieuze koplampen en de gewaagde dichte grille in zwarte pianolak zorgen voor een gelikt uiterlijk. Verder is de XXL vooral herkenbaar aan die enorme voorruit. Voor sommigen een openbaring, voor anderen veel te groot. Zeker als de zon lekker schijnt warmt de cabine al snel op. Gelukkig houdt de automatische airconditioning de cabine op een aangename temperatuur en eventueel klam zweet op de rug wordt netjes afgevoerd door de mechanisch geventileerde rugleuningen. Toch vinden we de zonneklep niet effectief genoeg: hij zou groter moeten zijn en meer als luifel functioneren. De klep is namelijk lang niet diep genoeg om de zon uit je ogen te houden. We hebben dan ook al zelfgemaakte exemplaren gezien, die wel dieper doorlopen. Vreemd eigenlijk, want voor de rest kun je echt merken dat er goed naar de chauffeur is geluisterd. Zo’n diepere zonneklep doet misschien afbreuk aan het ontwerp, maar het staat wel heel apart – zo met die hoge voorruit. In elk geval heb je daardoor van achter het stuur een uitzicht waar anderen slechts van kunnen dromen.

Luchtfilter
Het materiaal waaruit het interieur is opgebouwd, maakt een solide indruk en de kleurstelling is rustig met fraaie accenten van gepolijst aluminium. Boven de voorruit is een wand aangebracht met een aantal open vakken en drie keurige kastjes. Vergeleken met de vorige generatie is hier veel verbeterd. Zo zie je geen bedrading meer en is er een antislip matje aangebracht. Bergruimte vind je ook in het centrale deel van het dashboard in de vorm van enkele nette schuifladen. Ook zijn er overal aflegvakjes en bakjes rondom de werkplek. Onder het onderbed zijn aan weerskanten twee kunststof bakken aangebracht, waar spullen in kunnen. Beide zijn van buitenaf bereikbaar, de linker ook van binnenuit. Toch blijft het hier een beetje behelpen en dat komt door de uitstulping in de cabinevloer tegen de achterwand. Die wordt veroorzaakt door het luchtfilter achter de cabinebodem. In het midden van de cabine staat de koelkast op een schuifframe. Zoals eerder gemeld: hij is prachtig maar zou verder naar achteren moeten. Ook hier gooit de uitstulping in de vloer roet in het eten. Voor de constructeurs een kwestie van kiezen of delen, blijkbaar.
De instap naar de hoge zitpositie gaat via drie treden en dat is slim. Andere merken hebben vier treden nodig om de vlakke vloer te bereiken en dat is er eigenlijk een te veel. MAN heeft dat opgelost door de cabinevloer niet helemaal vlak te maken maar met twee verdiepte stukken voor je voeten. Het scheelt een trede en de cabine blijft schoner, want alle vuil dat je naar binnen loopt, komt in die voetenbakken terecht en laat zich gemakkelijk verwijderen. Niet elke chauffeur hanteert immers een strikt schoenen-uit gebod.
Dat er naar de chauffeur is geluisterd, blijkt ook uit kleine, haast onopvallende details. Zo krijg je bij veel merken rauwe ellebogen als je lang op de armsteun in het portier leunt. MAN heeft dat opgelost door de steun met stof te bekleden. Boven gaat er een klein maar nuttig bergvakje onder de armsteun schuil. Voor je (zonne)bril is plaats in het vakje onder de navigatie/radiodisplay.

Rijden
Eenmaal achter het stuur blijf je kijken naar de verschillende stylingelementen. Neem de fraaie aluminium handgrepen in de deurpanelen. Die lopen door in een soort S-vorm. Echt mooi en bijna van een architectonische schoonheid. De zit in de hoge MAN-cabine is vorstelijk en het uitzicht riant. Ten minste, door de vooruit en in de spiegels. Helaas zijn de spiegelhuizen wat aan de grote kant, waardoor ze grote dode hoeken vormen in combinatie met de A-stijlen. Verder eigenlijk niets dan lof. Alles zit waar je dat verwacht, het dashboard geeft duidelijke informatie over wat er in de machinekamer gebeurt en de MAN stuurt strak. Corrigeren bij sporen in het wegdek is nauwelijks nodig maar als het moet, laat de MAN zich met een lichte beweging bijsturen. Bovendien is het erg stil in het XXL-huis. De grote voorruit, de vering en het geluidsniveau doen niet onder voor dat van een luxueuze touringcar. Daarbij schakelt de MAN TipMatic schakelautomaat voorbeeldig en bijna zonder toerenverlies. Het schakelmoment valt samen met wat je in gedachten hebt. Ingrijpen is zelfs bij stijgingen niet nodig en naar beneden regelt de retarder volautomatisch de daalsnelheid. De software van de MAN is prima afgesteld en maakt de juiste keuzes op het juiste moment. Zat je vroeger te gokken wanneer je een halfje of een hele stap terug zou moeten terwijl je er ondertussen voor waakte geen fataal toerenverlies te lijden, de MAN software regelt het allemaal. Soepel en doordacht.
De vele venijnige hellingen en het verraderlijk vals plat op de Ardennenroute vormen geen enkel probleem voor de TipMatic. Echt een auto van deze tijd en het rijden met de MAN is daarom genieten voor de chauffeur. Aan de Adaptive Cruise Control (ACC; nog steeds een optie) moet je wennen omdat je het ding je vertrouwen nodig heeft als je er echt profijt van wilt hebben. Een prima wapen tegen kop-staart botsingen op ons steeds drukkere wegennet.

Conclusie
Onze gastchauffeurs worden haast overvallen door de rust in de cabine tijdens de rit. Veel handelingen zijn overgenomen door de techniek en ze kunnen zich daardoor volledig concentreren op het overige verkeer. Niet alleen verwennerij dus, want gemoedsrust is niet alleen een prettige, maar ook een belangrijke bijkomstigheid. Het enige minpuntje aan deze 540 pk Euro 5 motor is eigenlijk dat er wel degelijk AdBlue ingenomen moet worden. Hoewel het aantal AdBlue tankstations gelukkig toeneemt, blijft het een gedoe waar niemand op zit te wachten. Hoewel, andere merken komen er mee weg. Maar MAN heeft altijd duidelijk ingezet op EGR en dat zal er binnenkort ook voor Euro 5 zijn. Op de IAA waren ze immers al te zien en ergens halverwege 2009 worden ze ook leverbaar. En verder? Een ontzettend mooie en fijn rijdende truck, deze MAN, en met een opvallend laag eigen gewicht. Rijden in deze MAN is een genot. Mooier kan het eigenlijk niet en dat is echt een compliment waard.

Mening Peter Zadelaar
Echt een fijne truck
Met de TGX 18.540 XXL en zijn uitgebreide optielijst heeft MAN de ideale auto voor de eigenrijder neergezet. Hij is representatief en in de uitvoering waarmee wij reden een prima auto om in te leven en mee te rijden. De automatische transmissie schakelt als boter en de motor trekt perfect. Wel vind ik de buitenspiegels te dicht op de cabine geplaatst en de zonneklep ontoereikend voor een auto met zo’n grote voorruit. De standaard airco is dan ook een must. Als je de elektrisch bedienbare zonneschermen laat zakken om het felle zonlicht buiten te houden, is de cabine vaak al flink opgewarmd. Dit mag een gunstig oordeel over deze mooie en rustige auto echter niet in de weg staan. Deze MAN is echt een fijne truck.

Mening Iep van der Meer
Interieur helemaal top
De nieuwe generatie van MAN ziet er super uit. Het comfort lag bij dit merk altijd al op een enorm hoog niveau en met de TGX is ook het interieur helemaal top. Natuurlijk hebben we een paar punten van kritiek maar aan die koelkast en de indeling onder het bed is met wat handigheid best wat te doen. Grootste minpunt vind ik de dode hoek, veroorzaakt door de fraaie, maar enorme spiegelhuizen. Daar zouden ze echt nog eens naar moeten kijken.

Pluspunten
1 Automatische transmissie
2 Ruime cabine
3 Vormgeving

Minpunten
1 Spiegels ontnemen te veel direct zicht
2 Te kleine zonneklep
3 Stuur niet optimaal instelbaar

Doe mee & win een schaalmodel van Mammoet
Baankaart Profile Truckstar Festival 2025
Evenementen agenda
11 januari 2025
Broshuis Event 2025
16 maart 2025
29e DAF verzamelbeurs
04 mei 2025
Chauffeursdag De Peeltruckers
17 mei 2025
Putte Lights on 2025
23 mei 2025
Superdik 2025
30 mei 2025
Truckshow Nederhemert 2025
Zie volledige agenda