Bakker Goedhart met 11 vestigingen in Nederland is een grote leverancier van verse broodproducten aan met name supermarkten. In de transitie naar zero-emissie in binnensteden gaat het bedrijf inzetten op hybride transport. Voor het transport in de regio Den Haag, Rotterdam en Amsterdam heeft het bedrijf daarom twee Scania G320 Plug-in Hybride (PHEV) trekkers aangeschaft.
“Die moeten ons helpen de mobiliteitskloof tussen geheel elektrisch rijden en zero-emissie transport in binnensteden te overbruggen. Want wij geloven er niet in dat in 2030 het distributietransport in Nederland al helemaal elektrisch zal zijn. Daarvoor moeten er nog teveel zaken geregeld worden. Niet in de laatste plaats het verzwaren van het elektriciteitsnet en dan zijn er nog uitdagingen als de actieradius,” is de stellige overtuiging wagenparkbeheerder Jeroen Bakker van Bakkersteam BV, de transportafdeling van Bakker Goedhart.
Beste van twee werelden
Ook gezien de vervoersafstanden van Bakker Goedhart ziet men in de Plug-in Hybride vrachtauto voor de komende jaren nog het beste van twee werelden. “Het is nu 2022, we zouden dus nog gewoon een keer gewoon een klassieke dieseltruck kunnen kopen en die helemaal afschrijven. Maar bij Bakker Goedhart staat zowel innovatie als het besef dat we ons erfgoed netjes moeten doorgeven aan de volgende generaties hoog in het vaandel. Dus willen wij nú al onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en uiteraard ook de nodige ervaring met dit soort systemen op doen. Daarnaast zien wij het voordeel van stil en schoon vervoer in kwetsbare stedelijke gebieden als een belangrijke stap in onze duurzaamheidsdoelstellingen . En daar moeten de nu aangeschafte twee Scania’s ons bij helpen.”
Lees ook: Van Herk winnaar Mooiste Truck van Nederland 2022
“We zijn echt vol bezig met de transitie naar een lagere CO2 uitstoot. Behalve de plug-ins hebben we daarom ook elektrische voertuigen gekocht, zowel trucks als 5 BE-trekker/trailertjes. Maar die kunnen we alleen inzetten waar dat met de actieradius uitkomt. Voor ons vervoer over de langere afstand is er momenteel eigenlijk nog niets dat dat dit elektrisch kan halen binnen een redelijke TCO. De twee Scania Plug-in Hybride G320 trekkers kunnen dat wel.”
Sowieso is Scania momenteel de enige die momenteel een plug-in kan leveren. “Via Heiwo kwamen bij de Scania dealer. Uit de daarop volgende gesprekken bleek bovendien dat de dealer via een S-order af fabriek een trekker kon leveren met een wielbasis van slechts 4.150 mm. Een gewone diesel meet meestal 3,75m tussen de wielen maar bij BEV en hybride wordt dat al gauw 4,35m. En dat is voor ons te lang. Wij vervoeren volume, geen gewicht. Dus zitten wij met een gewone 13,60 trailer met één gestuurde as in de binnensteden. Ook in Amsterdam. Dan is elke extra centimeter van de trekker extra belangrijk.”
Binnen milieuzones volledig elektrisch
De Scania Plug-in Hybride trekkers met een G-cabine en een standaard dakhoogte hebben naast 220 liter brandstoftank ondanks de kortere wielbasis plaats voor de drie batterijpakketten met in totaal een vermogen van 90 kW goed voor een elektrische actieradius tot zo’n 50 kilometer. “Dat is voor ons meer dan genoeg. Op een typische rit, rijden wij zo’n 35 kilometer binnen de milieuzones en dus volledig elektrisch. Dan houden wij nog voldoende energiereserve over om onderweg naar de basis volledig hybride en dus extra zuinig te kunnen rijden en het restje aan elektrische energie moet de chauffeur tijdens de last mile terug naar de bakkerij gebruiken.”
“Want het is uiteraard de bedoeling dat de auto’s straks met lege batterijen terugkomen. Op onze bestaande aansluiting kunnen we de auto’s opladen en hierdoor het stroomverbruik verspreiden over de gehele dag. Dus is voor ons momenteel elektrisch rijden goedkoper dan de duurdere diesel. Wij verwachten rond de 20 procent van onze kilometrage helemaal elektrisch te kunnen doen. Bovendien hebben wij het voordeel dat we in de randen van de nacht rijden. De meeste van onze auto’s zijn rond 09.00 uur weer terug. Dus op die locaties waar wij zonnepanelen hebben, kunnen we ze opladen met 100 procent groene stroom van onze eigen PV’s.”
Lees ook: Geurts Boom & Groen kiest voor Scania V8
Het rijden met een plug-in hybride vergt volgens Bakker wel de nodige omschakeling in het denken bij de chauffeurs. “Die gaan we samen met Scania echt uitgebreid trainen op het zo optimaal mogelijk benutten van de systemen. Om ervoor te zorgen dat we binnen de milieuzones ook echt elektrisch rijden gaan we gebruik maken van het Scania Zone systeem: een soort geofencing.”
Goede oplossing
Het verbaast Bakker dat overheden de potentie van een plug-in hybride nog niet benutten in hun plannen naar zero-emissie vervoer in binnensteden. “Alle instanties blijven vooralsnog hardnekkig vasthouden aan volledig elektrisch transport. Zo houdt je natuurlijk optimaal druk op de ketel. Maar het aanschaffen van een truck vergt een forse investering. Daar hoort een lange-termijnvisie bij. Dan verwacht je als vervoerder van een overheid dat je perspectief geboden wordt. Maar geloof je nu echt dat over vier á vijf jaar alle problemen met de capaciteit van het net zijn opgelost? Op dit moment dreigt bij sommige gemeentes een stop op de plaatsing van nog meer laadpalen! Nou dan lijkt mij een plug-in hybride echt het beste om de zero-emissiedoelstelling in je binnenstad overeind te houden.”
Bakker vindt het ook wat vreemd dat zijn nieuwe auto’s niet automatisch een Piek-certificering krijgen. “Terwijl ze echt stil genoeg zijn. Sterker, omdat wij gewoon vers brood vervoeren met onze trucks, hebben onze trailers ook geen koelmachine nodig. Ik begrijp niet dat er niet veel serieuzer gekeken wordt naar plug-ins. Maar ik verwacht dat dit nog wel komt.”