Het kabinet heeft besloten tot een pakket aan maatregelen dat de energieprijzen moet dempen om de koopkracht te verbeteren. Er is 2,8 miljard euro mee gemoeid. De steun duurt in ieder geval een half jaar en bestaat onder andere uit accijnsverlaging.
De prijs voor diesel bestaat nu voor zo’n 40 procent uit accijnzen en btw, en de prijs voor benzine voor ongeveer de helft. De accijnsverlaging gaat in per 1 april met 11 cent per liter diesel en 17 cent per liter loodvrije benzine
Aan de pomp
Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) zegt dat de snelheid van het besluit niet alleen te maken heeft met de hoge prijzen aan de pomp. “Ook in België zijn dit soort maatregelen aangekondigd. De verschillen in de grensstreek moeten niet te groot worden.” De btw op energie, dus gas en elektriciteit, zit nu nog in het hoge tarief van 21 procent. Die gaat per 1 juli omlaag naar 9 procent.
“We worden als Nederland armer, want wat we inkopen als land wordt duurder”, zegt Van Gennip. “We kunnen niet alle mensen compenseren, dus richten we ons op de gezinnen met de laagste en middeninkomens.”