Brenner
| 11:42 | Bert Mateboer

80 kilometer file op de Brenner

Voor de grensovergang op de Brenner staat volgens de Italiaanse nieuwssite Trasportoeuropa.it een file van 80 kilometer. De file wordt veroorzaakt door strenge gezondheidscontroles door de Oostenrijkers. Van Oostenrijk naar Italië kan het vrachtverkeer gewoon doorgaan.

Chauffeurs die op Italië rijden meldden gisteravond nog een file van 40 kilometer tussen Bolzano en de Brenner, maar door het nachtrijverbod in Oostenrijk is die snel aangegroeid tot 80 kilometer. Een Duitse radiozender verkondigde dat de wachttijd inmiddels twee dagen is.

Medische controles
Volgens werkgeversorganisatie TLN wordt Italiaanse chauffeurs de toegang tot Oostenrijk geheel geweigerd als ze niet met een medische verklaring kunnen aantonen dat ze niet besmet zijn met het coronavirus. Voor niet-Italiaanse chauffeurs geldt die verplichting volgens TLN (nog) niet.

Op de Brenner wordt al het vrachtverkeer over het oude douaneterrein geleid. Daar worden vooral Italiaanse chauffeurs streng gecontroleerd. Vrachtverkeer dat van Oostenrijk Italië binnen wil  schijnt nog weinig last te hebben van de controles. Bij de grensovergangen met Zwitserland en Frankrijk lijken er in beide richtingen vooralsnog geen problemen te zijn. Ook de Sloveense grensovergang is nog rustig, maar het schijnt dat ook de Slovenen gezondheidscontroles willen gaan invoeren.

De Franse en Zwitserse grensovergangen zijn nog rustig
In Italië gelden strenge beperkingen op het gebied van transport. Italianen mogen nog alleen de weg op voor hun werk en als het strikt noodzakelijk is. Sinds gisteravond zijn ook de bars en restaurant de hele dag gesloten.

Volgens Trasportoeuropa.it dreigt Italië een verlies van 44 miljard euro op te lopen door de grensbeperkingen en het verlies van export.

1 Reactie
Meepraten? Schrijf hier jouw reactie