Kilometerheffing
| 09:28 | Rik Werner

TLN: snelle aanpak knelpunten wegennet noodzaak nu filedruk explodeert

Het kabinet moet haast maken met het oplossen van de grootste knelpunten in het Nederlandse wegennet. Dat stelt Transport & Logistiek Nederland (TLN). De totale schade van files op de snelwegen voor het bedrijfsleven steeg in 2016 met 100 miljoen euro tot aan 1,2 miljard euro.

De filedruk bevindt zich volgens de vervoerdersorganisatie op het hoogste niveau sinds de uitbraak van de crisis in 2008.

A4

In de Economische Wegwijzer 2017 presenteert TLN de top-20 van duurste files voor vrachtverkeer in Nederland in 2016. Deze is samengesteld op basis van TNO-onderzoek, in opdracht van TLN. Het duurste traject voor vrachtverkeer was de A4, tussen de knooppunten Burgerveen en Prins Clausplein (19,3 miljoen euro). Nummer twee op de lijst is de A15, tussen de knooppunten Ridderkerk en Gorinchem (13,2 miljoen euro). Gevolgd door de A12, tussen de knooppunten Gouwe en Oudenrijn (13 miljoen euro).

TLN stelt zich zorgen te maken over de sterke stijging van de schade door files. ,,Vooral omdat de schade in de toekomst nog verder oploopt’’, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk. ,,Volgens cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) stijgt het reistijdverlies tot 2022 met 28 procent.’’

Aanpak

TLN vraagt het kabinet snel de grote knelpunten op de Nederlandse wegen aan te pakken. Van Dijk: ,,Enkele knelpunten uit de file top twintig staan nog niet in het investeringsprogramma van het Rijk. Dit zijn onder meer de knelpunten Barneveld-Apeldoorn op de A1 en Everdingen-Deil op de A2.’’ Een aantal trajecten uit de file top twintig staat wel al in het investeringsprogramma (MIRT) maar wordt volgens Van Dijk niet snel genoeg aangepakt. Hierbij horen volgens hem de knelpunten Deil – Den Bosch op de A2 en Muiden – Eemnes op de A1.

Terug naar het Truckstar nieuwsoverzicht.

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie