Zweedse chauffeurs in nationaal protest
| 12:02 | Korneel Luth

Zweedse chauffeurs in nationaal protest

Zweedse chauffeurs hebben afgelopen zaterdag op 13 plaatsen tegelijk actie gevoerd tegen de oneerlijke concurrentie in het transport.

Een jaar na de eerste nationale actie, reden chauffeurs afgelopen zaterdag opnieuw in dertien verschillende colonnes door Zweden.

Het colonnerijden was georganiseerd door de Zweedse chauffeursbeweging Här Stannar Sverige. In totaal reden zo’n 900 trucks mee, met de grootste stoet in en rond Örebro. Daar reden maar liefst 180 trucks achter elkaar.

Met de acties proberen de chauffeurs op een publieksvriendelijke manier, maar wel heel duidelijk, hun boodschap over te brengen. De Zweedse transportkrant Tidningen Proffs maakte onderstaande reportage (in het Zweeds).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Stop de oneerlijke concurrentie

De boodschap van Här Stannar Sverige is simpel: stop de oneerlijke concurrentie in het wegtransport en zorg voor een veel betere controle op illegale transporten op de Zweedse wegen. Hiervoor moet de Zweedse verkeerspolitie versterkt worden.

In Zweden zijn zaken als illegale cabotage aan de orde van de dag. Bovendien blijken veel Oost-Europese chauffeurs met valse papieren te rijden.

Vrijspraak Macedonische chauffeur was druppel

Toen in november 2014 een Macedonische chauffeur werd vrijgesproken die gepakt was met diverse valse papieren, waaronder een vals rijbewijs, liep de emmer over.

De Macedonische chauffeur had zijn papieren gekocht, werkte als chauffeur met een truck van Norrköpings Transport AB, dat op zijn beurt voor het Deense DSV charterde met goederen voor de Zweedse supermarktketen ICA.

Här Stannar Sverige

Zweedse chauffeurs richtten de Facebook-pagina Här Stannar Sverige (Hier stopt Zweden) op, die in no-time duizenden volgers had. Van 24 november tot en met 24 december stonden Zweedse chauffeurs iedere dag om 12:00 uur ’s middags en ’s nachts een kwartier aan de kant.

Dit werd gevolgd door nationale colonne-acties zoals die van afgelopen zaterdag.

Zweedse chauffeurs in nationaal protest
Zo hebben veel chauffeurs reeds geprotesteerd: vanaf 12:00 uur een kwartier aan de kant van de weg staan.

Lees ook:

Zweedse chauffeurs komen in actie

Zweedse chauffeurs staan stil

Nu wel Zweedse straf frauderende chauffeur

Macedonische chauffeur toch vervolgd

Valse Macedonische rijbewijzen

Klik hier voor het nieuwsoverzicht


Meepraten? Schrijf hier jouw reactie