Zware Actros voor Meulendijks Rondhout
| 17:42 | Korneel Luth

Zware Actros voor Meulendijks Rondhout

Truckdealer Smeets leverde recentelijk een bijzondere Mercedes-Benz Actros voor het transport van hout aan Meulendijks Rondhout B.V.

Het gaat om een Actros 2651 LS DNA HAD 6×2 met BigSpace-cabine die af-fabriek beschikt over een hydraulisch aangedreven vooras (HAD).

Meulendijks Rondhout zet de Actros-trekker in voor het transport van hout vanuit de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Hiermee zal de Actros zo’n 100.000 kilometer per jaar afleggen. 

Hydraulic Auxiliary Drive

Op onverharde boswegen kan de voorwielaandrijving ingeschakeld worden. Omdat de truck daarnaast ook lange afstanden op verharde wegen rijdt, is de vooras met Hydraulic Auxiliary Drive geen gekke keuze. Want dan is ie uitgeschakeld, wat uiteraard brandstof bespaart.

Een hogedrukpomp aan de motor zorgt voor een hydraulische druk van in totaal maximaal 450 bar bij de wielnaafmotoren van de vooras. De zuigers worden hierdoor naar buiten gedrukt en de zuigers drijven vervolgens de nokkenring aan. Zo wordt per wiel tot 40 kW extra aandrijfenergie verkregen. 

De hogedrukpomp is, in tegenstelling tot andere producten op de markt, niet aan de transmissie maar aan de PTO van de motor gekoppeld. Zo blijft tijdens het schakelen de volle kracht van de HAD behouden en is er al aandrijfkracht vanaf stilstand. 

Ook is er zodoende nog plaats voor een retarder bij de transmissie en is de HAD 350 kilogram lichter dan een inschakelbare aandrijving op alle wielen, en 500 kilogram lichter dan permanente aandrijving op alle wielen. HAD is leverbaar voor de OM 470 en OM 471 motoren in de Actros, Arocs en Antos.

Meulendijks Rondhout B.V.

Meulendijks Rondhout B.V. is een modern geoutilleerd bosexploitatiebedrijf, dat aan bosexploitatie, rondhouthandel en overige boswerkzaamheden doet. Men koos voor de Actros vanwege de positieve geluiden uit de markt betreft het brandstofverbruik en vanwege de configuratie met HAD. Met de Actros maakt Mercedes-Benz zijn rentree in het acht stuks tellende wagenpark van het bedrijf. 

 

Klik hier voor alle Mercedes-Benz-nieuws

Klik hier voor het nieuwsoverzicht

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie