| 21:16 | Arjen van Vliet

Zuinige trekker-trailercombinatie van Mercedes

Maar liefst 20 procent brandstofbesparing, Dat beweert Mercedes te kunnen halen met een Mercedes Actros die voorzien is van een speciale Krone-trailer.

Vijf Duitse bedrijven hebben de combinatie dit jaar getest en bereikten volgens de Duitse truckfabrikant forse besparingen in het verbruik – en dus ook in CO2-uitstoot. De bedrijven gebruikten de vrachtwagens voor hun dagelijkse werkzaamheden zodat het brandstofverbruik goed te vergelijken was met het normale verbruik van hun vloot. Tijdens de zogenaamde Efficiency Run legden de combinaties meer dan 150.000 testkilometers af. Tijdens de IAA in Hannover introduceerde Mercedes samen met Krone de trekker-trailercombinatie.

Bij een eerste test met een geoptimaliseerde trailer en speciale banden werd al een besparing van 12 tot 14 procent bereikt. De volgende stap was het experimenteren met de luchtstroom rondom de complete combinatie. Mercedes ging daarbij een samenwerking met Krone aan. Aan de hand van enkele aerodynamische aanpassingen aan de trailer was Krone in staat om aerodynamische zijpanelen te ontwikkelen die goed zijn voor 5,2 procent brandstofbesparing, een vierdelige achtervleugel die goed is voor 6,3 procent besparing en banden met lage rolweerstand die 5 procent brandstofefficiëntie opleveren. De kosten van deze aerodynamische aanpassingen zijn volgens Mercedes na ongeveer twee jaar terugverdiend.

16C569_117_D322930

16C569_117_D322930

Meepraten? Schrijf hier jouw reactie